Imenitna jed ali priloga: Nizki ali visoki, rumen ali zelen, za fižol je čisto vseeno, kakšen je

Zora Štok Zora Štok
23.08.2020 03:00

Železo in kalij v stročjem fižolu še dodatno prispevata k njegovemu blagodejnemu vplivu na organizem, tako da ni razloga, da si ga ne bi privoščili veliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pisana poletna solata s stročjim fižolom kot glavno sestavino
Profimedia

Lahko je kratek ali dolg (pravzaprav tudi zelo dolg), okrogel ali ploščat, rumen ali temno oziroma svetlo zelen, celo vijoličast. In tudi pisan, rumeno-vijolične barve. Pa sezona je zdaj na višku, obeh sort, nizkega in visokega. Pri Slovencih zelo priljubljen. In v poznem poletju velikokrat na mizi ter pripravljen tudi za zimo. Stročji fižol, seveda, priljubljena in zlahka dostopna zelenjava, mnogi je imajo zaradi enostavne pridelave veliko tudi na domačem vrtu. Pa še precej drugih dobrih lastnosti ima stročji fižol. Ne le da je enostaven za pripravo, tudi zdrav je zelo. ​Ima veliko kvalitetnih beljakovin, vsebnost vlaknin ugodno vpliva na prebavo, vsebuje veliko vitamina C. Pa malo kalorij in je zato primeren tudi za tiste, ki zaradi ohranjanja telesne teže pazijo na prehrano. Železo in kalij v stročjem fižolu še dodatno prispevata k njegovemu blagodejnemu vplivu na organizem, tako da ni razloga, da si ga ne bi privoščili v velikih količinah. Povrhu je tudi cenovno dostopen. Da se ga poleti le ne bi preobjedli, ga lahko shranimo tudi za zimo. Stročji fižol je namreč primeren tako za vlaganje kot za zamrzovanje.

Z njim ni dolgčas

Čeprav ne velja za kakšno vrhunsko kulinarično posebnost, nam s stročjim fižolom nikakor ne more biti dolgčas. Že res, da ga večinoma pripravljamo v solati, ga dodajamo v zelenjavne juhe ali pripravimo znamenito boranjo (stročji fižol z mesom in krompirjem v paradižnikovi omaki), a z dodajanjem različnih sestavin in začimb lahko tudi naše običajne jedi s stročjim fižolom naredimo nekoliko drugačne.

S šunko ovit šopek stročjega fižola, pečen na žaru, dopolni okus pečenega piščančjega fileja.
Profimedia
Za vrhunski kulinarični užitek: rezina rostbifa z blanširanim stročjim fižolom, začinjenim z balzamičnim kisom
Profimedia

Kuhanega hranimo v hladilniku

​Ena od prednosti stročjega fižola je tudi ta, da lahko kuhanega v hladilniku hranimo nekaj dni. Torej večjo količino skuhamo naenkrat in ga shranimo v hladilniku, potem pa po potrebi uporabimo. Za poletno zelenjavno juho na primer. Na olivnem olju ali maslu prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko uplahne, dodamo malo soli in origana, majarona ali timijana, in ko iz ponve zadiši po začimbah, stresemo vanjo na kocke ali kolobarje narezan korenček, na cvetove natrgano cvetačo, na kocke narezan krompir, premešamo in na zmernem ognju dušimo, dokler se krompir ne zmehča. Vmes zalivamo z vročo vodo ali jušno osnovo. Ko se krompir nekoliko zmehča, dodamo na majhne kose narezan stročji fižol (že kuhanega; če uporabimo nekuhanega, ga dodamo skupaj z našteto zelenjavo), začinimo po želji in zalijemo s toliko vode, da je zelenjava pokrita. Kuhamo 10 do 15 minut, na koncu pa juho zgostimo z drobno naribanimi bučkami. Če želimo bolj krepko juho, potem skupaj z zelenjavo prepražimo še malo ribane kaše ali nalomljenih rezancev (ali kakšnih drugih drobnih testenin). Namesto krompirja lahko dodamo riž.

Imenitna jed ali priloga

Za malce bolj imenitno jed s stročjim fižolom pa poskrbimo z biftekom, rostbifom ali piščančjim filejem. Uporabimo fižol z okroglimi stroki. Blanširamo ga, potem ga ovijemo z rezino pršuta ali mesnate slanine oziroma pancete in opečemo v ponvi ali na žaru. Meso poljubno spečemo, potem pa na krožnik razporedimo meso in zvitek stročjega fižola, ki ga lahko pokapljamo z malo balzamičnega kisa ali potresemo s svežimi zelišči. Za lepši videz dodamo na krožnik nekaj svežih češnjevih paradižnikov, saj bo rdeča barva lepo učinkovala ob zelenem stročjem fižolu.
Če stročji fižol postrežemo kot prilogo, ga lahko pripravimo tudi z drobtinami - te prepražimo na maslu, dodamo malo soli ter kuhan in na poljubno velike kose narezan stročji fižol. Če vse skupaj potresemo še z malo mlete rdeče paprike in dodamo malo sesekljanega česna, bo tako začinjena priloga pravšnja za k mesu ne preveč izrazitega okusa (perutnina, teletina).
Za zimo je stročji fižol najbolje zamrzniti. Preden ga damo v vrečke, ga le blanširamo in potem takoj damo v hladno vodo, nakar ga dobro odcedimo in osušimo. Najbolj je, da vrečke, v katerih ga shranimo, vakuumiramo. Tak način shranjevanja je danes morda bolj primeren kot vlaganje v slanico, saj ta zaradi potrebne pasterizacije terja kar nekaj časa in tudi spretnosti.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta