Gospodična za lajšanje ženskih težav

Borut Cerkvenič
02.05.2021 04:35
Dvoletni svetlin pomaga pri težavah v menopavzi in ob menstruaciji, zmanjšuje tesnobnost, izboljšuje koncentracijo, razpoloženje, pomaga pri demenci, uporaben je v kozmetiki, saj pomlajuje kožo, ugodno deluje na lase in nohte ter trepalnice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cvetovi močno dišijo. Foto: Profimedia
Profimedia

Dvoletni svetlin (Oenothera biennis) je gojena rastlina iz družine svetlinovk. Poznamo jo tudi pod domačimi imeni blanda ali gospodična.

Cvetni peclji so oglati, nerazvejeni oziroma je razvejen njihov zgornji del. So nekoliko dlakavi. Pritlični listi rastejo v rozeti. Dolgi so 15 centimetrov, podolgovati in rastejo na pecljih. Stebelni listi imajo kratke peclje. So podolgovato suličaste oblike, drobno nazobčani in porasli z redkimi dlačicami. Cvetovi imajo v premeru 3 do 6 centimetrov, rastejo v ovršnih grozdih in močno dišijo. Glavičasti plod je štirioglat. Ima veliko drobnih semen. Cvetovi se odprejo zvečer in se drugi dan dopoldne zaprejo.

Dvoletni svetlin raste ob železniških progah, na nasipih, obrežjih, ob poteh, na vrtovih kot gojena okrasna rastlina.

Učinkovine, ki jih vsebuje, so vitamin C, provitamin A, linolinsko olje.

Uporaben je za čaj, za olje, korenine v juhah in prikuhah.

Raste na nasipih, obrežjih, ob poteh, na vrtovih kot gojena okrasna rastlina. Foto: Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Pomaga pri težavah v menopavzi, pri ženskih težavah s predmenstrualnimi nevšečnostmi, bolečinah v prsih, nogah, spodnjem delu trebuha, pri boleznih srca, pri prehladu in kašlju, pri alkoholizmu, za boljše delovanje jeter, zavira vnetja v telesu, znižuje holesterol, znižuje visok krvni tlak. Pomaga pri vnetju sklepov, revmatičnemu artritisu, multipli sklerozi, zmanjšuje tesnobnost, izboljšuje koncentracijo, razpoloženje, pomaga pri demenci, zavira mišično utrujenost, bolečine, izčrpanost, omotičnost, pomaga pri želodčnih in črevesnih težavah, pri ranah, pri nevrodermatitisu, luskavici, pomlajuje kožo, ugodno deluje na lase in nohte ter trepalnice.

Opozorilo: svetlinovega olja ne smejo uživati epileptiki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta