Navadni lapuh pozdravi hripavost in lajša dražeč kašelj

Borut Cerkvenič
21.03.2021 04:45
Navadni lapuh je zdravilna rastlina, ki nam hitro priskoči na po moč pri prehladnih obolenjih, kot so bronhitis, astma in dražeč kašelj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz navadnega lapuha si pripravimo zdravilen čaj. Foto: Shutterstock
Shutterstock

Navadni lapuh (Tussilago farfara L.) uvrščamo v družino nebinovk, domača imena zanj so mnogotera: arpinc, elpejž, jurjovka, klobčič, kobčičje, konjska stopinja, kopačica, kopašica, lapuščak, lopušček, lejpe, lepiš, lepuh, lepušček, lupine, lupinec, lupinek, oselski lopuh, oselsko kopito, oslova stopinja, podpel, podbela, podbelek, potočenca, pravi lapuh, repuh, spodbel, stiper, stipor, svinjarica, štipor, vinogradska kopa.

Lapuh je trajno zelišče, katerega listi se razvijejo šele po cvetenju. Listi so pritlični, okrogli do okroglo srčasti, nazobčani ali neznatno dlanasto deljeni in pecljasti. Cvetno steblo ima samo luskaste liste, na vrhu pa en sam košek, v katerem so vsi cvetovi rumeni. Cvete od februarja do maja in pogosto ponovno v septembru. Uspeva od nižin do subalpskega pasu po vsej Sloveniji, najbolje se razraste na vlažnih tleh, obrežjih, vlažnih soteskah, grobljah in tudi na obdelanih tleh.

Cvetove nabiramo od februarja do maja. Foto: Janko Rode
Janko Rode

Listi in cvetovi so zdravilni. Cvetove nabiramo od februarja do maja ter tudi septembra, mlade liste pa od aprila do junija.

Uporabni so kot obloge in tinkture, mlade liste pa največkrat uporabljamo za pripravo solat (mešanih z dodatkom drugih rastlin), juhe, prikuhe, omake.

Učinkovine in zdravilnost

Vsebuje številne pomembne učinkovine: čreslovina, flavonski glikozidi, galusova kislina, fitosterin, rudninske snovi (kalij, natrij, kalcij, magnezij), sluzi, eterična olja, rutin, karoten, tanine, inulin, sitosterol, cink, smole, grenčine, organske kisline, vitamin A in C (v listih).

Lapuh je zdravilen, pomaga pri prehladnih obolenjih, kot so bronhitis, astma, katarjih dihal, hripavost, dražeč kašelj. Grgramo ga pri vnetju v ustni votlini in grlu.

Tussilago farfara Foto: Wikipedia
Wikipedia

Uživamo ga pri migreni, vnetju rebrne mrene, pri pljučnem endemu. Čisti kri, dviguje apetit, lajša prebavne krče in otekline. Čisti gnojne rane. Priporočajo ga ob revmi in vnetju ven.

Čaj za krepitev imunskega sistema

Sveže ali posušene cvetove ali lističe prelijemo z vrelo vodo, pustimo pokrito stati 5 minut in precedimo, po potrebi pijemo 2 do 3 skodelice čaja na dan. Pijemo še toplega, po požirkih, najbolje zjutraj in zvečer pred spanjem. Čaj ugodno vpliva na imunski sistem.

Ohlajen čaj je primeren tudi kot obrazna vodica pri mastni koži. S čajem lahko spiramo lase, kadar se nam čezmerno mastijo.

Ugodno vpliva na človekov imunski sistem. Foto: Wikipedia
Wikipedia

Obrazna vodica za lepo kožo

Obrazno vodico naredimo tako, da v steklen kozarec s pokrovom do polovice napolnimo s svežimi cvetovi lapuha in prelijemo s 40-odstotnim alkoholom ter pustimo stati 3 tedne na okenski polici, a ne na direktnem soncu. Kozarce dnevno pretresemo in na koncu precedimo skozi kavni filter ter dodamo enako količino rožne vode, ki jo lahko kupimo. S tem smo dobili čudovito obrazno vodico, ki jo uporabljamo za čiščenje mastne, vnete, nečiste kože. Pomaga tudi pri velikih razširjenih porah.

Opozorilo

Rastline ne smemo uporabljati v velikih količinah ali predolgo, saj je lahko zaradi alkaloidov, ki jih vsebuje, toksična. Strupen učinek ima na jetra. Uporaba lapuha se ne priporoča nosečnicam in doječim materam, pa tudi otroci naj ga ne uporabljajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta