(FOTO) Praznik klobukov: Je še kaj bolj britanskega, kot je Ascot?

Denis Živčec
27.06.2021 04:40
Najprestižnejši (in najbolj snobovski) britanski družabni dogodek je v življenje vrnil žlahtno tradicijo modnega eksperimentiranja na konjskih dirkah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nič ni pretirano, v Ascotu gredo nekatere dame s klobuki v ekstreme. Foto: Profimedia
Profimedia

Že več kot 300 let se smetana britanske visoke družbe vsako poletje zbere na kraljevi konjski dirki, le streljaj od kraljičine poletne rezidence Windsor. In zdi se, da so po dolgem koronskem družabnem zatišju pompozno pisani klobuki letos žareli še posebno močno. Prvič so dirko priredili avgusta 1711 na pobudo takratne kraljice Ane. Velja za prestižen dogodek, zapisan v družabnem koledarju vsakogar, ki na Otoku kaj velja. Tradicionalno pritegne nešteto ljubiteljev vsega kraljevskega. Pokrajino Berkshire samo v tednu, ko traja Ascot, obišče okoli 300.000 ljudi, zaradi česar velja Ascot za najbolj obiskano konjsko dirko v Evropi.

Enega najbolj eksotičnih klobukov je letos nosila Katie Houghton.
Profimedia

Obiskovalcev je bilo letos zaradi koronskih omejitev neprimerno manj, a prestižno vzdušje je ostalo. Pozornost kradejo konjem modni podvigi skrbno izbranih povabljencev. Pravila oblačenja so stroga. Ženske lahko nosijo le dnevne obleke, pri čemer morajo spoštovati natančno določeno dolžino krila in slog obleke in ne smejo kazati ramen ali trebuha. Obvezen modni dodatek je klobuk, pri tem pa imajo povabljenke precej proste roke, kar pogosto pripelje do parade ekscentričnosti in ekstravagance. Klobuki, ki jih vidite v Ascotu, so delo najbolj prestižnih klobučarjev in nemalokrat stanejo več tisoč funtov. Jasen statusni simbol torej, pogosto pa tudi zelo drag kič. Moški lahko nosijo le črno ali sivo sprehajalno opravo (t. i. jutranja ali sprehajalna toaleta vključuje suknjič, ki ima na spodnjem delu raven rez - v nasprotju s frakom, ki je del večerne toalete -, telovnik in hlače s črtami) z obveznim klobukom.

Kako čudovita gospa. Prvič po smrti princa Filipa se je na večjem družabnem dogodku pokazala kraljica Elizabeta II. Foto: Profimedia
Profimedia

Hierarhija in razredna razdeljenost sta prisotni na vsakem koraku. Tribune so razdeljene na tri dele. V najbolj prestižnem in ekskluzivnem - Royal Enclosure - se zabavajo kraljica Elizabeta II. in drugi člani kraljeve družine. Vstopnic za ta del ni mogoče kupiti, razen če imate dovolj priporočil kraljičinega najožjega zaupnega kroga. S stavami obsedeni Britanci radi stavijo tudi na to, v kakšni barvi bo kraljica odprla prireditev. Letos je izbrala čudovito barvo akvamarina. Njen klobuk so krasili rožnati cvetovi.

Ljubka Yulia Shirokova s klobukom, ki je nekatere spomnil na teniško žogico sredi čela Foto: Profimedia
Profimedia

Sveže, poletno in polno novega upanja, ki ga vsi tako potrebujemo. Lanski Royal Ascot je bil namreč zaradi pandemije zaprtega tipa in s številnimi omejitvami.

Klobuki postanejo prava umetnina. Čedna Valeriya Stark je očitno prevečkrat videla film Ptiči. Foto: Profimedia
Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta