(FOTO) Poletne zasaditve grobov

Matic Sever Matic Sever
06.06.2021 04:25
Ker je za poletno obdobje na voljo ogromno različnih sezonskih rastlin, enoletnic in trajnic, se je včasih težko odločiti, v katero smer zaviti pri urejanju grobov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Matic Sever
Matic Sever

Jeseni je kombiniranje oziroma odločanje za rastline za grobove zelo preprosto. Na voljo so različno obarvane mačehe, bele in rožnate jesenske vrese, morda še kakšna trajnica s pisanimi listi in nekaj pritlikavih zimzelenih grmičkov. Spomladi nekateri na hitro zamenjajo poškodovane ali neugledne rastline s trenutno cvetočimi sezonskimi rastlinami, z majem in še bolj junijem pa nastopi odločitev za poletno podobo groba.

Ker je za poletno obdobje na voljo ogromno različnih sezonskih rastlin, enoletnic in trajnic, se je včasih težko odločiti, v katero smer zaviti. Najprej moramo vedeti, koliko časa sploh imamo za vzdrževanje, v mislih imam predvsem zalivanje, saj to pogojuje izbiro rastlin. Nekatere so namreč tako žejne, da v poletni vročini potrebujejo vodo na dnevni ravni, nekatere vzdržijo nekaj dni brez zalivanja, spet druge preživijo tudi teden ali dva, izjeme še več časa.

Foto: Matic Sever
Matic Sever

Glede na pretekla poletja težko ujamemo neko zlato sredino oziroma težko računamo na neke določene pogoje. Eno sezono smo brez dežja cel mesec ali celo več, spet drugo pada skoraj vsako popoldne.

Zimzeleno

V primerih v tem prispevku lahko opazimo rdečo nit. Skoraj vse zasaditve grobov vsebujejo zimzeleno ogrodje oziroma vsaj ozadje. Ne le, da je na grobu s takim izborom ves čas nekaj zelenega, živega, tudi zalivanja morebitnih sezonskih rastlin je manj. S takim pristopom se obvarujemo tudi najhujših primerov, ko nam ujma, toča ali suša v času našega dopusta uniči ves nasad enoletnic ali drugih bolj mehkužnih rastlin. Predvsem iglavci so dovolj trpežni, da prenesejo daljše obdobje brez zalivanja, ne poškoduje jih niti toča.

Skromna a lepa navezava skrbno strižene miniaturne živice iz pisanolistne sorte bršljana in nežnih rumenkastih socvetij plahtice ali rosnika v ozadju.

Temno zeleno rušje in modrikast brin popestri iskrivka ali hojhera z oranžnimi listi in bujnimi, rahlimi socvetji v kremno beli barvi.

Zelene oziroma necvetoče jesenske vrese so vse bolj priljubljene, a mnogi jih spomladi zavržejo. Če so nam lepo prezimile, jih lahko vključimo v poletno zasaditev na primer z modro lobelijo.

Foto: Matic Sever
Matic Sever

V zimzelenem objemu striženega navadnega zimzelena, pisanolistne trdoleske in rdečelistne fotinije se bohotijo mlade sadike novogvinejskih vodenk, ki s svetlo rožnato barvo cvetov lepo izstopajo iz "zelenega" okvirja.

Razgibana zasaditev, ki deluje precej naravno, je v maju krasila orlica, poleti pa za barvo poskrbijo vijolični grintavci in bele enoletne begonije.

Če želimo ostati pri trajnih rastlinah in minimalizirati zalivanje, v družino poleglega brina, grmičastega jetičnika, bršljana in netreska vključimo kompaktno sorto krvavordeče krvomočnice.

Foto: Matic Sever
Matic Sever

Sivke

Sivke so izredno priljubljene na vrtovih in balkonih, zakaj jih ne bi posadili tudi na grob? Izberimo nižjo gosto rastočo sorto, kakršna je sorta Hidcote. Preprost dvojec s homulico, Sedum spathulifolium skoraj ne potrebuje zalivanja in prenese sončno pripeko.

K vijolično-modrim odtenkom lobelije in sivke se lepo poda še ena trpežna sezonska cvetlica, to je osteospermum. Lahko izberemo tudi rožnato ali belo sorto, tisti, ki ste za bolj žive barve, pa poskusite z rdečo ali oranžno.

Foto: Matic Sever
Matic Sever

Nizka kombinacija poleglega oziroma pohodnega timijana z rdeče-rožnatimi cvetovi, rumenolistni mahec, vijolična portenšlagova zvončnica in netresk so preproste in skromne trajnice, ki potrebujejo le nekaj striženja po robovih, da se ne prerastejo. Malce kontrasta ne škodi. Kompaktna rumena sanvitalija se lepo ujema s prav tako kompaktnim nepostarnikom oziroma agertumom v vijolični barvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta