(FOTO) Poletje je pikčasto, pa pika!

Denis Živčec Denis Živčec
19.07.2020 04:00

Pikčasti vzorec je preživel desetletja in nas razveseljuje tudi v poletju 2020. Včasih so pikčasta dekleta bodrila vojake, danes nam pikice lepšajo plažne dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Saj niste mislili, da bodo to poletje navihane pikice pokice pozabile na nas, mar ne? Nasprotno. Radodarno so objele poletna oblačila, se razbohotile po vseh mogočih modnih kosih in jim dodale šarm minulih desetletij. Pikčasti vzorec modni zanesenjaki poznajo tudi po angleškem imenu "polka dots", polka pikice torej, čeprav ni povsem jasno, od kod se je takšno poimenovanje vzelo, vemo pa, da se je ime prvič leta 1866 pojavilo v New York Timesu. Po letu 1930 so pikčasti vzorec začele nositi filmske dive. Tudi Betty Davis, med svetovno vojno pa so pin-up dekleta v pikčastih kopalkah bodrila ameriške vojake. Nekaterih od njih se je celo prijel vzdevek The Polka Dot Girls, kasneje smo dekleta v pikicah videli tudi v raznih kampanjah, kjer so pomagala dvigovati gospodarski duh v težkih povojnih letih.

Profimedia

Se spomnite čednega dekleta v pikicah?

Pikice so nato zavzele gospodinjske predpasnike in rutice. V petdesetih jih je na modno sceno izstrelil Dior. Črne obleke z belimi pikami še danes veljajo za brezčasno šik klasiko. Leta 1960 je pesem Briana Hylanda Itsy Bitsy Teeny Weenie Yellow Polka Dot Bikini pristala na Billboardovi lestvici med vročimi 100. Pikice so v sedemdesetih nato postale del psihedeličnega sloga, njihova so bila tudi osemdeseta, ko smo jih videvali predvsem na bluzah in krilih, celo Madonno smo kdaj videli v njih. Rada jih je imela tudi princesa Diana, Karl Lagerfeld pa je s pikicami okrasil kar stekleničko za kokakolo. Preživele so burna desetletja in dosegle tudi koronsko leto 2020.

Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia

Kažejo na modno zrelost

Če pa se že bolje poznate z vzorci in ste samozavestnejše pri kombiniranju, jih lahko pogumno sestavljate. Pikice imajo rade tako geometrijske vzorce, črte in karo kakor tudi cvetlične potiske, ki predstavljajo drugi največji trend tega poletja. Čeprav jih obožujemo, pa s pikicami ni dobro pretiravati, saj nočemo iz vrhunskega sloga preiti v cirkus. Kar se zgodi prej, kot bi mislili. Večinoma je dovolj že en pikčast kos, ki ga kombiniramo z drugimi enobarvnimi. To sezono pike prihajajo v vseh mogočih kombinacijah, na lahkotnih krilih in oblekah, ki poudarijo ženstveno postavo. Epidemija pikic je zajela kopalke, ki nas tako v mislih popeljejo v petdeseta leta minulega stoletja.

Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta