(FOTO) Zakaj bi slamnik nosili le na dopustu?

Denis Živčec Denis Živčec
28.06.2020 04:45

Čas je, da se slamniki vrnejo na poletno sceno in to skozi velika vrata. To so šik in uporabni klobuki, ki si jih upamo nositi v obmorskih mestih, doma pa ne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia
Profimedia

A ni trapasto, kako si nekatere reči dovolimo početi samo na dopustu? Kljub temu da se tam počutimo seksi, samozavestno, zapeljivo in sproščeno, se tem istim rečem potem v domačem kraju zavestno ali tudi ne odpovemo. Nošenje slamnika je že ena takšnih stvari. Julija in avgusta se z njim na glavi sprehajamo po od sonca razgretih obmorskih ulicah in uživamo v hladu in zračnosti tega čudovitega pokrivala. Doma se seveda raje kuhamo v betonskem kotlu in senco iščemo v zaprtih prostorih. Čas je, da slamnike vrnemo na sceno! So uporabni, atraktivni, zdravi, in če smo že ravno leta 2020, tudi zelo ekološki, saj so narejeni iz naravnih materialov.

Profimedia
Profimedia

Prijetna senca, ki vas spremlja vedno

Slamnik ni le modni dodatek, saj zagotavlja tudi odlično zaščito pred soncem. Sicer ne takšne, da ne bi potrebovali kreme z zaščitnim faktorjem, a možnost, da vas sonce pošteno nabliska in ožge, se z njim precej zmanjša. Slamnik lahko vašemu sproščenemu poletnemu videzu doda piko na i. Tisti s širšimi krajci so - čeprav je to nepisano pravilo - primernejši za obmorska mesta in eksotične plaže, čeprav v resnici ni razloga, da se z njimi ne bi zaščitili in polepšali tudi med sprehodom po domačem mestu. Krajši krajci so bolj priljubljeni v urbanih okoljih in so kot nalašč za popoldanska in zgodnjevečerna druženja, kavice, piknike in sprehode. Slamnik vaš videz v hipu spremeni v elegantnega, boemskega, alternativnega in zgolj sproščeno poletnega, odvisno od drugih oblačil in modnih dodatkov. Tudi mnoge zvezdnice so se v zadnjih letih navdušile nad njim.

Profimedia
Profimedia
Profimedia

Nikar ga ne obešajte na klin

Klobuk vsak dan sproti preglejte in morebitne madeže odstranjujte takoj, da se ne zasušijo. Prah lahko odstranimo tudi z zelo mehko ščetko, poskusite lahko tudi s staro zobno ščetko, a ne uporabljajte velikega pritiska.
Če na mehko krpo nanesemo nekaj kapljic olja in z njo obrišemo slamnik, bo ta dobil lep sijaj. Pri odstranjevanju prahu s klobuka si lahko pomagamo tudi s sesalnikom za prah ali pihanjem nasploh. Pomembno je, da ničesar grobo ne drgnete. Včasih so madeže s slamnikov odstranjevali z mešanico žlice amoniaka, žlice triodstotnega peroksida in 200 mililitrov vode. Tako dobite univerzalno čistilo. Popršite na madež in počakajte kakšne pol ure. Nikar klobuka ne močite preveč, saj se mokra slama skrči. Madež poskusite odstraniti s kosmom vate. Če gre za klobuk iz bele slame, si lahko pomagate tudi z limono. Natrite madež z limoninim sokom, počakajte pol ure, nato se ga lotite z vato ali flanelasto krpo. Slamnika ne tlačite v omaro, ampak mu posebno mesto dodelite na polici ali pa v posebni škatli za klobuke. Ne obešajte ga na kavelj, saj bo tako kmalu izgubil svojo veličastno obliko.

Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta