(FOTO) Kam je izginil oče dizla

Artur Švarc
14.05.2023 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rudolf Diesel je nekaj let za Karlom Benzom izdelal še bolj učinkovito različico motorja z notranjim zgorevanjem.
Wikipedia

V zadnjih letih so dizelski motorji kar malce izginili iz avtomobilov, čeprav imajo še vedno nekaj superiornih lastnosti, tako v primerjavi z bencinskimi kot z električnimi. Izginil pa je davno tega tudi njegov oče.

Letos septembra bo minilo 110 let od skrivnostne smrti izumitelja dizelskega motorja, Rudolfa Diesla. Možakar je na poti iz Belgije v Anglijo preprosto izhlapel v čisti zrak, nihče ni vedel, kako, zakaj in kdaj, nikoli ga niso našli. Njegovo izginotje so pripisovali samomoru, pobegu v novo življenje in celo zaroti. Čudne stvari so se dogajale pred njegovim izginotjem, pa tudi po tem.

Nedeljski večer 29. septembra 1913. Svet živi mirno in v Evropi razen vojn na Balkanu nihče ne sanja, da bo kontinent manj kot leto dni kasneje v plamenih. Belgijska obala počasi izginja na obzorju, SS Dresden pa zapušča kontinent in se za zadnjimi žarki dneva podaja proti angleškemu Harwichu. Potniki v prvem razredu uživajo ob večerji, parni motorji potniške ladje rahlo potresavajo kozarce in porcelan in trije možje sedijo ob mizi v kotu sobe. Eden od njih je zelo bogat in slaven in njegov revolucionarni stroj bo kmalu poslal parne turbine ladje, na kateri pluje, na smetišče zgodovine. Simpatičen sivolasi mož z očali in belimi brčicami, star 55 let, ima za sabo bogato kariero. Kmalu se bo upokojil, njegovo bogastvo pa bi danes ocenili na kakih 60 milijonov evrov.

Potuje skupaj s poslovnima partnerjema Alfredom Luckmannom in Georgesom Carelsom, v Londonu se bodo udeležili letnega srečanja Zveze proizvajalcev dizelskih motorjev.

Po prvi svetovni vojni je dizelski motor našel mesto tudi v avtomobilih, najprej v tovornjakih, kot je tale Manov iz leta 1924.
Wikipedia
Zapuščina Rudolfa Diesla z načrti in dokumentacijo ter patentnim certifikatom
Wikipedia
Wärtsilä-Sulzer 14RT-flex96C je največji dizelski motor na svetu - premore 80.080 kW (108.909 KM) in meri 30 metrov v dolžino.
Wikipedia

Rudolf Christian Karl Diesel se je rodil 18. marca 1858 v Parizu kot drugi otrok nemških imigrantov Elise Strobel in Theodorja Diesla. Oče je prišel iz Augsburga in odprl knjigoveško delavnico, mama pa je prodajala usnjene izdelke. Po francosko-pruski vojni leta 1870 je nemška družina postala v Franciji nezaželena, zato so se preselili v London, kmalu zatem pa so starši Rudolfa poslali nazaj v Augsburg k teti in stricu. Stric je bil učitelj matematike, industrijska revolucija je bila na vrhuncu, dvanajstletni zvedavi otrok pa se je odločil, da ga zanima tehnika. Po vajenski dobi za strojnika se je vpisal na tehniško univerzo v Münchnu, kjer je poslušal predavanja skupaj s še enim briljantnim umom, Carlom von Lindejem, ki je bil pionir na področju hlajenja in je leta 1913 dobil Nobelovo nagrado za fiziko.

Po diplomi leta 1880 se je Diesel vrnil v rodni Pariz, kjer je spet srečal von Lindeja in začel delati pri njem. V tem času je spoznal ženo Martho Flasche, s katero sta imela tri otroke, leta 1890 pa je družina našla novi dom v Berlinu, kjer je Rudolf Diesel dobil eno vodilnih mest v von Lindejevem podjetju.

Termični zakoni, s katerimi se je srečeval pri raziskovanju tehnologij hlajenja pri von Lindeju, so ga navdahnili z idejo najti zamenjavo za parne motorje in bencinske motorje, ki so imeli po njegovem mnenju preslab izkoristek. Njegova alternativa je bil motor, kjer se gorivo vžge zaradi visokega tlaka. Ker so tudi temperature višje in vse traja dlje, je tako učinkovitost precej boljša.

Diesel je leta 1892 patentiral svoj izum in našel tudi investitorja, izdelovalca orožja Kruppa. Že leto zatem je stekel prvi motor in to na … olje. Stroj, višji od človeka, je imel premer valja 22 centimetrov in 40-centimetrski gib, leta 1895 je bil njegov izkoristek pri uporabi petroleja 16,6-odstoten, leto za tem pa že 26,2-odstoten. Na razstavi v Münchnu leta 1899 je prvič predstavil komercialno naravnan motor z močjo 25 konjev. Preprostost motorja je prinesla takojšen uspeh in slavo. Diesel je bil pameten možakar in izuma ni zadržal zase, pač pa je proizvajalcem prodal licence. Njegov izum je našel mesto v generatorjih, vlakih, ladjah, v tovarnah in avtomobilih. Bančni račun izumitelja se je začel noro polniti. Leta 1912 je na svetu klokotalo že kakih 70 tisoč dizelskih motorjev. A na vrhu slave in bogastva so se začeli zbirati temni oblaki.

28. februarja 1893 je bil izdan patent za dizelski motor, Rudolf Diesel pa je pametno prodal licence drugim proizvajalcem.
Wikipedia
Leta 1893 narejeni prototip je meril čez dva metra.
Wikipedia
Rudolf Diesel je bil rojen v Franciji v Parizu, vendar se je družina po francosko-pruski vojni morala izseliti v London, Rudolfa pa so poslali k stricu v Augsburg.
Wikipedia
V Augsburgu se je mladi Rudolf šolal v industrijski šoli, pozneje pa je študiral tehniko v Münchnu.
Wikipedia

Poznoseptembrski večer s tremi možakarji na ladji na poti v Anglijo ni dal slutiti, da eden od njih na srečanje in poznejšo otvoritev nove tovarne dizelskih motorjev ne bo prišel. Naslednje jutro Rudolfa Diesla ni bilo pri zajtrku, in ko je ladja pristala v Harwichu, ni bilo o slavnem izumitelju ne duha ne sluha. V nekaj dneh so o tem poročali po vsem svetu in v New York Timesu je Georges Carels, ki je bil tudi direktor Dieslove tovarne, povedal: "Kmalu po tem, ko smo izpluli iz Antwerpna, smo mi trije pojedli večerjo. Potem smo se prestavili na palubo in tam smo kadili in klepetali. Dr. Diesel je bil dobre volje in razpoložen."

"Okoli desetih zvečer, ko so se videle luči v Vlissingenu, sem rekel, da je čas za spanje. Dr. Diesel se je strinjal in vsi trije smo šli vsak v svojo kabino."

Carels je povedal, da je, tik preden je vstopil v kabino, Diesel malce omahoval, potem pa je odprl vrata, mu stisnil roko in zaželel lahko noč: "Vidimo se jutri zjutraj."

"To so bile zadnje besede, ki mi jih je kdaj rekel," se je spominjal Carels.

Kot rečeno, Diesla naslednje jutro ni bilo pri zajtrku, zato sta pozneje Carles in Luckmann stopila do njegove kabine in zaman trkala na vrata. Ko sta odprla vrata, sta našla pospravljeno posteljo in na njej položeno haljo.

"Ključi kabine so bili v žepu in uro je obesil na potovalno torbo tako, da jo je lahko videl iz postelje," je povedal Carels za časopis.

"Vse v kabini se je zdelo v najlepšem redu, nisem mogel ugotoviti, ali manjka kaj denarja, ker niti nisem vedel, koliko ga je vzel s sabo, a tako na pogled so bile vse njegove reči nedotaknjene."

Prav nič, česar se je spominjal direktor Dieslove tovarne, ni dajalo suma, da bi lahko Rudolf Diesel storil kaj nenavadnega ali nepremišljenega, na primer, da bi se pijan nagnil čez rob ladje in padel v morje. Ne nazadnje je bil izumitelj zelo odklonilen do alkohola.

"Nesreča ni prišla v poštev, verjetno se je naenkrat moralo v njegovi glavi zgoditi kaj zares nepredvidljivega. Pil ni skoraj nič, kadil ni, in če se prav spominjam, tudi ni trpel za vrtoglavico."

To sicer ni bilo čisto res, daj je Diesel v času pred tem večkrat potarnal različnim prijateljem, da trpi za nespečnostjo, zaradi katere tava okrog na smrt utrujen, tako ponoči kot podnevi. Očitno so poslovne skrbi in ekstremni pritiski pustili posledice na njegovem zdravju.

Kar se je sprva zdelo kot nenavadna in skrivnostna tragedija, je po kakih dveh tednih dobilo drugačno podobo. Nemški časopisi so izvohali, da Diesel ni bil tako bogat, kot se je govorilo, pač pa je bil v dolgovih. Svoj kapital je vložil v nekaj čudnih in neuspešnih investicij in tako so mediji špekulirali, da je njegovo izginotje povezano z njegovim finančnim stanjem.

Točno dva tedna po izginotju, 14. oktobra 1913, so se v Münchnu srečali Dieslovi upniki. Izračunali so, da je Diesel skupaj dolžan okoli devet milijonov evrov v današnjem denarju, njegove nepremičnine pa so vredne le kakih 300 tisoč evrov. Še huje, vrednost njegovega posestva je bila zapisana precej višje, kot je bila v resnici vredna.

Pol leta je minilo od skrivnostne nesreče v Rokavskem prelivu in marca 1914 se je v münchenskem Abendzeitungu pojavilo nenavadno sporočilo. Časopis se je skliceval na pisma, ki naj bi prišla v Nemčijo, po katerih je Diesel začel novo življenje v Kanadi. Nekih neposrednih dokazov niso postregli in tako je vse skupaj ostalo le kot senzacionalna in nepreverljiva novinarska raca. Dejstvo je, da je Diesel imel razlog, da je izginil v oblaku dima, in tudi to, da njegovega trupla ne bodo nikoli našli. Enajst dni po izginotju je morje pri ustju reke Scheldt pri Vlissingenu naplavilo moško truplo, oblečeno v imenitna oblačila, ki bi po postavi in letih lahko pripadalo Rudolfu Dieslu. Še dan pred tem so pri norveški obali našli še eno truplo, ki so ga prav tako povezovali z izginulim izumiteljem. Bilo je tako razpadlo, da ga ribiči, ki so ga našli, niti niso hoteli dvigniti na krov, a predmete, ki jih je imel pri sebi naj bi bil menda prepoznal njegov sin Eugen kot pripadajoče njegovemu očetu. A če je imel Diesel namen izginiti, bi njegov sin lahko to potrdil za katerokoli najdeno truplo in tako prelisičil upnike.

Leta 1936 je Mercedes naredil prvi serijski avto z dizelskim motorjem, 260 D.
Wikipedia

Preden se je podal v Anglijo, naj bi bila Dieslova žena Martha dobila vrečo z navodili, da naj je ne odpre prej kot teden dni po odhodu. V njej je bilo 200 tisoč mark v gotovini, v njegovem rokovniku, ki ga je odnesel s sabo na ladjo, pa je bila stran z 29. septembrom prečrtana s črnim križem, kar pove veliko. Zgodovina vedno ustvari legendo, legenda pa mit, citat iz Gospodarja prstanov je primeren tudi za izginotje Rudolfa Diesla. Najbolj verjetno je, da je Rudolf Diesel kasneje to noč 29. septembra šel na palubo in skočil v razburkano morje, kar je človeku, ki se je ubadal z dolgovi, prineslo gotovo smrt. Seveda obstaja tudi možnost, da je še leta zatem kje iz Kanade spremljal uspeh svojega motorja, ki je pokoril svet, in da je umrl v visoki starosti. Eno je gotovo - prihranjen mu je bil škandal Dieselgate iz leta 2015.

Seveda pa ni misterija brez teorij zarote. Še danes jih mnogo ne verjame, da je Rudolf Diesel naredil samomor, niti da je izginil zato, da bi se izognil upnikom. Rudolf Diesel naj bi bil umorjen, tako da so ga porinili čez krov v morje, razloga za to pa sta dva: po prvem naj bi bil njegov motor preveč varčen in je zmanjševal dobičke naftne industrije in bogatenje najbolj bogatih. To je sicer zelo privlečeno za lase, saj bi danes Elona Muska agenti držav OPEC-a mučili, obglavili in razčetverili vsaj stokrat. Malo bolj verjetna je teorija, da je Diesel potoval v Anglijo, da bi prodal svoje znanje angleški mornarici. Tam so ladje še vedno plule na parne turbine, medtem ko so v nemških podmornicah ropotali dizelski motorji. In ker je bila prva svetovna vojna neizogibna, potem … Teorije zarot pač.

Tudi največje cepeline so poganjali dizelski motorji - na posnetku je Hindenburg 1936.
Wikipedia
Cessna 172, najbolj pogosto letalo na planetu, leti tudi z dizelskim motorjem.
Wikipedia
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta