(LETALSTVO) Bitka za prevlado v zraku

Artur Švarc
26.03.2023 03:00

Najbolj znani letali iz bitke za Britanijo sta odločali o drugi svetovni vojni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Češki Avia S-199 je letel celo za Izraelce v prvi vojni nove države. Opazen je drugačen sprednji del z Junkersovim motorjem.
Wikipedia

Ko se je Nemčija pripravljala na veliko osvajalno vojno, so mobilizirali vse svoje tehnično znanje in krepko nadigrali ostale države, ki so v razvoj vlagale precej manj. To seveda ni bila garancija za uspeh, je pa Tretjemu rajhu prinesla kar lepo prednost v prvih letih. Ne nazadnje so Nemci svoje orožje preizkušali že v španski državljanski vojni, pri priključitvi Sudetov in pozneje zasedbi Češke - n tako je 1. september 1939 zahodnim zaveznikom, predvsem Franciji in Britaniji, pomenil predvsem šok. Vseeno so na Otoku uspeli sestaviti dve izvrstni letali, poimenovani Hurrican in Spitfire, ki sta rešili domovino pred nemško invazijo. Spitfire je bil sploh tehnični biser, ki je nastal pod taktirko R. J. Mitchella. Letalo je prvič poletelo 5. marca 1936, v redne enote pa je prišlo avgusta 1938. Od začetnih porodnih krčev so Spitfire neprestano posodabljali - in ko so ga leta 1948 prenehali izdelovati, je bilo narejenih 20.351 primerkov, ki so jih primarno uporabljali Britanci, Francozi, Američani in Kanadčani. Zadnja vojska, v kateri je služil, je bilo irsko letalstvo, kjer se je spitfire uradno upokojil šele 1961. Večina je končala v kosih in na odpadih, še vedno pa leti nekaj zelo lepih primerkov.

Tudi spitfire je imel širok krog uporabnikov - Mk Vc 352 eskadrilje v partizanskih oznakah poleti 1944 v Canneu v Italiji
Wikipedia

Na drugi strani je bilo letalo Messerschmitt Bf 109 zasnovano kakšno leto pred bodočim angleškim nasprotnikom, a je dozorel precej hitreje in sodeloval v bojih še pred drugo svetovno vojno. Pod lovca z zajetnim nosom in škatlasto kabino sta se podpisala Willy Messerschmitt in Robert Lusser, prvič pa je Bf 109 poletel 29. maja 1935, v rednih enotah pa je nastopil delo februarja 1937 in takoj šel na izpopolnjevanje na špansko nebo. Glavni uporabniki so ob Luftwaffe bili še Madžari, Italijani in Romuni, nekaj primerkov pa so pred drugo svetovno vojno kupili tudi v jugoslovanskem letalstvu, tako da so se aprila 1941 pred nemškimi Bf 109 branili tudi jugoslovanski Bf 109. Pozneje pa so jih uporabljali tudi v NDH. Do konca vojne so izdelali 34.248 primerkov tega lovskega letala, ki je imelo druge slabosti kot spitfire: navor motorja je bil tako močan, da je letalo že pred vzletom obračalo na eno stran, ozko podvozje pa je tudi pomenilo precejšen izziv za neizkušene pilote na slabših terenih. Kakorkoli, Bf 109 je bil konkurenčen zavezniškim letalom do zadnjega dne vojne, pomanjkanje goriva in izkušenih pilotov pa so bile glavne težave, da so izginjali z neba. Erich Hartmann je z njim sestrelil kar 352 nasprotnikov in je najuspešnejši lovski pilot v zgodovini.

Po vojni so Bf 109 iz ostankov sestavljali pri češki Avii, kjer so namesto DB 601 uporabili heinklov bombniški motor, narejenih je bilo 600 primerkov, vse do leta 1965 pa so jih uporabljali Španci, večina lastnih HA 1112 - z motorjem Merlin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta