Divji lapuh je tako zelo zdravilen, da je lahko strupen

Borut Cerkvenič
19.04.2020 05:07

Navadni repuh koristi pri gripi in drugih boleznih dihal, astmi, ženskam blaži težave z menstruacijo in menopavzo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Navadni repuh (Petasites hybridus L.), ponekod tudi divji lapuh, je trajnica z močno gomoljasto odebeljeno koreniko, iz katere požene marca ali aprila debelo, votlo bledo rožnato steblo, poraslo s suličastimi rjasto rjavimi luskolisti. Rožnati cevasti cvetovi so združeni v koške, ti pa sestavljajo grozdasto socvetje na vrhu stebla. Veliki listi so ledvičaste oblike in zelo podobni lapuhovim. Imajo neenakomerno nazobčan rob, spodnja stran je porasla z volnatimi laski in je zato siva.
Uspeva do nadmorske višine 1500 metrov po vlažnih travnikih, ob robu gozdov in po gozdnih jasah, ob poteh, rečnih bregovih. Nabiramo liste in socvetja (spomladi) ter korenike, ki jih izkopljemo septembra in oktobra.
Rastlina vsebuje eterično olje, čreslovine, sluzi, grenčine, smole. Navadni repuh uživamo kot čaj ali tinkturo, primeren je za obkladke in osvežilno kopel. Mlade liste lahko uporabimo v solati ali pa iz njih skuhamo prikuho.
Zelo pomaga pri gripi, boleznih dihal, astmi, hripavosti, težki sapi, kašlju. Ženskam blaži težave z menstruacijo in meno. Priporočajo ga pri želodčnih krčih, protinu, živčnosti, nespečnosti, migreni, griži.
Pospešuje izločanje sluzi iz vnetih dihal, izločanje žolča iz žolčnika, pospešuje prebavo v želodcu. Spodbuja celjenje ran, obnavlja in čisti kožo, kri, tkivo in organe. Pospešuje izločanje urina, znižuje krvni sladkor, učinkuje na ledvice, črevesje in na limfni sistem, protiglivično, odvajalno. Preprečuje nastanek novotvorb, ublaži bolečine, izboljšuje splošno delovanje pljuč, preprečuje glavobol, uravnava krvni tlak.
Opozorilo: Z navadnim repuhom moramo ravnati zelo previdno, ker je tudi strupen. Čaje in tinkturo lahko uživamo največ tri tedne, nato moramo zdravljenje prekiniti. Pri daljši uporabi repuhovih pripravkov lahko nastane okvara jeter.

Čaj za izkašljevanje

Jedilno žlico drobno nasekljane korenike navadnega repuha damo v liter hladne vode. Ko čaj zavre, dodamo žlico cvetov navadnega repuha, odstavimo, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Čaj po želji sladkamo s kandiranim sladkorjem ali medom. Pijemo ga zjutraj in zvečer po eno skodelico. Pomaga pri neredni menstruaciji.

Za želodec

Jedilno žlico zdrobljenih suhih listov navadnega repuha poparimo s pol litra vrele vode, pokrijemo in počakamo deset minut. Pred jutranjim in večernim obrokom spijemo po eno skodelico.

Pri prebavnih motnjah

Žličko posušenih repuhovih mladih listov prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati od 8 do 10 minut. Čaj precedimo, pijemo ga 4- do 5-krat na dan po eno skodelico. Pijemo neoslajenega. Takšen čaj pomaga pri prebavnih motnjah in slabokrvnosti, zmanjšuje sečno kislino.

Pri vnetju dlesni in aftah

Veliko žlico listov navadnega repuha prelijemo s skodelico vrele vode in jo le kratek čas namakamo, nato čaj precedimo. Čaj uporabljamo za izpiranje ustne votline. To opravimo zjutraj in zvečer. Čaj mora biti sveže pripravljen​, ne smemo uporabljati postanega.

Obloga za celjenje težkih ran

V prah zdrobljeno koreniko navadnega repuha poparimo s čim manjšo količino vrele vode, damo med dve sterilni gazi in položimo na vneto rano, ki se slabo celi. Poleti lahko uporabimo sveže in čiste sesekljane liste.
Lahko pa sveže mlade liste navadnega repuha dobro operemo in posušimo. Potolčemo jih z lesenim kladivom. Tako potolčene liste zvečer položimo na rano in rahlo previjemo s tanko gazo. Potolčeni listi celijo rane.

Profimedia

Čaj za izločanje žolča

Potrebujemo 40 g suhega pravega pelina in 60 g suhih listov navadnega repuha. Pet zvrhanih čajnih žličk te mešanice prelijemo s pol litra vrele vode. Po treh minutah odcedimo in pijemo po požirkih, kolikor je mogoče vroče.

Tinktura

Potrebujemo polovico kozarca svežih dobro očiščenih in na drobno narezanih korenin navadnega repuha. Korenine damo v kozarec s širokim grlom in prelijemo s 70-odstotnim alkoholom. Kozarec dobro zapremo, večkrat ga dobro pretresemo in pustimo stati tri tedne. Tinkturo precedimo in nalijemo v manjše stekleničke s kapalko. Uporabljamo 25 do 30 kapljic, razredčenih v 1 dl vode, zjutraj in zvečer.
Tinkturo iz navadnega repuha lahko uporabljamo pri alergijah na cvetni prah. Preprečuje nastanek glavobolov in novotvorb, ublaži bolečine.

Proti glavobolu

V 1 dl vode razredčimo 25 do 30 kapljic tinkture navadnega repuha. Uživamo dvakrat na dan.

Juha

Potrebujemo 2 jedilni žlici oljčnega olja, pest sesekljane čebule (divjega luka ali čemaža), pest riža, 3 naribane korenčke, sol, poper in 2 skodelici drobno narezanih mladih listov navadnega repuha, ščepec peteršilja, 2 jedilni žlici kisle smetane. Čebulo, divji luk ali čemaž prepražimo na oljčnem olju, dodamo riž, korenček, drobno narezane mlade liste repuha in zalijemo z vodo. Ko je riž kuhan, posolimo po okusu, dodamo kislo smetano in na drobno sesekljan peteršilj.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta