Dirka za naziv največjega vseh časov: Schumacher ali Hamilton?

Zoran Mijatovic
19.07.2020 04:16

Medtem ko se Lewis Hamilton nezadržno približuje ključnim rekordom Michaela Schumacherja, se zastavlja vprašanje, kdo je najboljši dirkač formule ena doslej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Schumacher je bil bolj vpleten v tehnični razvoj dirkalnika, zmagoval pa je tudi, ko ta ni bil najboljši.
EPA

Nekoč je bila velika dilema, kdo je najboljši dirkač na svetu: Ayrton Senna ali Alain Prost. Pa je prišel Michael Schumacher in potolkel vse njune rekorde. Če sta onadva skupno zbrala sedem naslovov svetovnega prvaka, jih je Schumacher toliko sam. In če sta Senna ali Prost skupno zmagala 92-krat, je Nemec sam prišel do ene zmage manj. Za tiste, ki ne dajo veliko na številke, je dilema, kdo je najboljši v zgodovini, ostala - ali pa je niti nikdar ni bilo. Senna s svojo karizmo in tragično usodo za mnoge ostaja merilo. Tudi Schumacher se je na tiskovni konferenci po dirki, na kateri je izenačil vzornikovo 41. zmago, zlomil in razjokal. A če ostanemo pri golih številkah, dileme ni. Ne še. Utegne pa priti kmalu: Schumacher ali Hamilton? Le še en naslov svetovnega prvaka in šest zmag loči Britanca do dveh absolutnih Schumacherjevih rekordov, za katera se je še pred leti zdelo, da sta nedosegljiva. No, tako se je zdelo laikom, Schumiju je hitro postalo jasno, s kom ima opravka.

Slutil, da mu naslednik grozi

"Rekel bi, da ja, absolutno, ja. Hamilton lahko osvoji sedem naslovov," je takrat začasno upokojeni dirkač leta 2008 dejal za BBC, potem ko je njegov naslednik prišel šele do prve tovrstne lovorike. "Nihče, niti jaz sam, ni verjel, da lahko podrem mejnik petih naslovov Juana Manuela Fangia. In mi je uspelo. Rekordi so zato, da se podirajo." Kot je še takrat dejal Schumacher: "S tem nimam težav, vem, da se bodo moji mejniki prav tako premaknili. Najsi jih premakne Hamilton, Felipe Massa ali kdo tretji." No, izkazalo se je, da je bil Massa daleč od tega, Hamilton, o katerem je imel Schumacher že takrat dobro mnenje, pač ne: "Že kot novinec je bil prvo leto pogosto hitrejši od (dvakratnega svetovnega prvaka) Fernanda Alonsa. To dejstvo govori samo zase."
A čeprav je prvo polovico Hamiltonove kariere zaznamovala prevlada Red Bulla oziroma Sebastiana Vettla, je Britanec od uvedbe hibridnih motorjev v sezoni 2014 nesporen vladar tega športa. V tem času je na 123 dirkah zmagal 62-krat, torej je več kot 50-odstotno uspešen, in do nove večje revolucije v pravilih, ki bo prišla s sezono 2022, nič ne kaže, da se bo ustavil. Že to nedeljo bi lahko en Schumacherjev rekord - po številu zmag na posamezni dirki - že ulovil. Nemec je osemkrat slavil v Franciji, Hamilton bi lahko prav tolikokrat na Madžarskem.

Lewis Hamilton je že zelo zgodaj pokazal potencial za podiranje mejnikov, ustavil ga ni niti bolj ekstravaganten življenjski slog.
EPA

Številke Schumacherju v prid

Kako torej določiti, kdo je res najboljši doslej? Čakati, ali bo Hamilton postavil nove mejnike? Se odločati bolj subjektivno? Ne, pravijo pri britanskem časniku Telegraph, kjer so se dileme lotili analitično. Dirkača, ki ju druži to, da sta že v svoji drugi (Hamilton) oziroma tretji polni sezoni (Schumacher) osvojila uvodni naslov prvaka, nato pa prestopila v moštvo, ki se je ukvarjalo s težavami, in ga spremenila v dominantno silo, s čimer sta skupno prišla do 38,4 odstotka vseh zmag od začetka sezone 1994, so primerjali glede na številne spremenljivke. Poenostavljeno: uspeh dirkačev so merili glede na to, kako dominantno je bilo njuno vozilo v posamezni sezoni.
Izkazalo se je, da je imel Hamilton v svoji karieri bolj dominantne dirkalnike (Britančeve ekipe so v povprečju osvajale 65 odstotkov vseh konstruktorskih točk) kot Schumacher (56 odstotkov). Ob petih zaporednih naslovih med letoma 2000 in 2005 je Schumacher zmagal na 56 odstotkih vseh dirk, Hamilton v šestletni prevladi Mercedesa, v katerih je osvojil pet naslovov (enega mu je ukradel Nico Rosberg), pa je slavil na 52 odstotkih vseh dirk. Pa čeprav je v omenjenih zlatih časih Schumacherja Ferrari osvajal povprečno 72 odstotkov vseh možnih konstruktorskih točk, Mercedes v zlatih časih Hamiltona pa 81 odstotkov vseh možnih konstruktorskih točk.

Dirkačeve ugotovitve zamenjali računalniki

Sodeč po golih številkah, je torej Schumacher v grobem še vedno najboljši dirkač vseh časov. In četudi bo Hamilton to kdaj postavil na glavo, definitivnega, končnega odgovora, kot nam kaže že primer Senne, v tej dilemi nikdar ne bo. Zato se je morda bolje osredotočiti na zanimive razlike med dvema velikima šampionoma.
Ross Brawn je inženir, ki je delal z obema - po šampionskih letih pri Benettonu in Ferrariju je s Schumacherjem deloval še pri Mercedesu, nakar je Nemca leta 2013 nadomestil prav Hamilton. "Oba imata izjemen talent, da iz avta izvlečeta neverjetno. Kvalifikacijski časi obeh so znali moštvo pustiti odprtih ust," se spominja Brawn. "Sta pa izjemno različni osebnosti. Hamilton je resda izjemno profesionalen in predan, a Schumacher je bil izjemno pozoren na vsak detajl v avtu, česar Hamiltonu ni treba. Schumacher je prišel v času, ko še ni bilo tako zapletene tehnologije, kot je zdaj. Podatkovne analize so bile še v povojih, bolj pomembna je bila voznikova angažiranost. Ko danes dirkač izstopi iz bolida, imajo inženirji podatke za vsak prevoženi ovinek, zato dirkačem niti ni treba kaj veliko govoriti."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta