Formula 1: Reševanje kraljice motošporta

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
28.06.2020 04:45

Omejitev nesramno bogatih proračunov in (za leto dni prestavljena) nova pravila so aduti formule ena, da se po finančnih udarcih koronavirusa vrne še bolj zanimiva in enakovredna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ferrariju tudi posebni status za pogajalsko mizo omogoča, da na dirkališčih ostaja v ospredju.
Epa

Kar bi v osnovi moral biti koledar z rekordnimi 22 dirkami, se je (vsaj za zdaj) spremenilo v spored osmih dirk. A nič ne de, ljubitelji kraljice avtomotošporta se lahko veselijo: 5. julija bo formula ena nazaj! Veselje bo sicer omejeno - čeprav se bo sezona začela in celo nadaljevala (12. julija) v avstrijskem Spielbergu, torej Sloveniji najbližjem dirkališču, bosta dirki zaprti za gledalce. Enako bo veljalo za vse naslednje uradno potrjene preizkušnje v Budimpešti (19. julija), britanskem Silverstonu (2. in 9. avgusta), Barceloni (16. avgusta), Spa-Francorchampsu (30. avgusta) in Monzi (6. septembra). Vodstvo tekmovanja si sicer želi pod streho spraviti skupno vsaj 15 do 18 dirk, sezona pa naj bi se končala decembra. Če ne bo drugega vala koronavirusne bolezni, seveda.
Zmanjšanje števila dirk in zapiranje pred obiskovalci je že načelo do skrajnih meja navite proračune moštev, ki so ostala brez znatnega dela prihodkov. Tudi zato je bila sprejeta odločitev, da bo maksimalna višina proračunov v prihodnjih sezonah znižana. Če so ekipe še letos lahko porabile 160 milijonov evrov, bodo leta 2021 smela porabiti "le" 132 milijonov, naslednje leto 127,5 milijona, kasneje 123 …

Kako postati milijonar?

Moštva načeloma niso dolžna javno polagati računov, koliko porabijo, a po grobih ocenah naj bi sedanji maksimum dosegali le Ferrari, Mercedes in Red Bull, torej ekipe z vrha, ki so bile edine proti zniževanju proračunov. Nestrinjanje z nižanjem stroškov so še posebej glasno izrazili pri poskočnem konjičku iz Maranella. Nižanje stroškov bi namreč pomenilo ogromen kadrovski višek v dirkaškem oddelku Ferrarijeve tovarne. Posledično rdeči razmišljajo tudi o priključitvi k nekaterim drugim dirkaškim serijam, veliko govora je predvsem o sodelovanju v ameriški seriji Indy. Ker je Ferrari edino moštvo, ki je zraven že od samih začetkov formule ena, ima posebne glasovalne pravice oziroma možnost veta, tako da je bil po prvotnih predlogih še večjega zniževanja stroškov na 100 milijonov evrov z njim sklenjen kompromis.

Omejitve z napako

A težava omejitev je, da so nekatera moštva (Ferrari, Mercedes, Renault) hkrati neposredno vpletena v razvoj motorjev v svojih matičnih avtomobilskih tovarnah, kar pa ne sodi pod finančne omejitve. Neregulirane še naprej ostajajo tudi plače dirkačev. Mercedesov Lewis Hamilton naj bi denimo na leto zaslužil kar 50 milijonov evrov, zato je Red Bullov glavni svetovalec Helmut Marko najprej predlagal, da se naslednje leto uvedejo tudi omejitve plač dirkačem, a si je nato premislil in kot prelomno leto predlagal 2024. S tem je avtomatsko podžgal ugibanja, da bi se lahko Lewis Hamilton, ki je minuli teden izbrisal vse proti Red Bullu uperjene objave z družbenih omrežij, lahko kmalu preselil tja …

Manj denarja, več prehitevanj?

V težavah pa niso le moštva, pač pa tudi podjetje Liberty Media, ki je konec leta 2016 najelo komercialne pravice za formulo ena. Posel je bil vreden osem milijard evrov, a od takrat se je vrednost pravic prepolovila. Za letos je podjetje nabralo 1,4 milijarde evrov za rešitev sezone, a bo vse to namenilo moštvom in organizatorjem dirk, ki so ostali brez gledalcev in posledično brez prihodkov. Kaj bo z vsemi pripadajočimi dogovori, kot so televizijske pravice ipd., ki jih je ohromil koronavirus oziroma posledičen izpad dohodkov, ostaja veliko vprašanje. V primeru insolventnosti Liberty Medie, kar v prihajajoči finančni krizi ni nemogoč scenarij, bi lahko vodenje športa spet prevzela lastnica samega tekmovanja, Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia). Tak scenarij smo leta 2012 že videli v svetovnem prvenstvu v reliju (WRC).

Da neomejen proračun še ne zagotavlja uspehov, so pred desetletjem spoznali pri Toyoti in se umaknili iz formule ena.
Reuters

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.