Da po sončenju ne boste kot suha sliva

Denis Živčec Denis Živčec
05.07.2020 03:41

Morda se sliši nenavadno, a zdrava poletna zagorelost se začne na krožniku. Z nekaj načrtovanja in prilagoditev bo tudi poleti naša koža napeta, sijoča in seksi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ni vse v ležalniku in kremi za sončenje. Poletje je lep letni čas, a za našo kožo precej stresen, sploh če spadate med tiste, ki v jesen nočejo stopiti neposončeni z vseh strani. Da se je treba pred vse bolj agresivnimi žarki primerno zaščititi z izdelki, ki vsebujejo zaščitni faktor in koži zagotavljajo vlago, zdaj že vemo. Kožo pa je na poletno pripeko mogoče pripraviti tudi drugače. Bolj dolgoročno in globinsko. Za domačo mizo. Svetlo kožo je treba pripraviti od znotraj, da lahko potemni brez opeklin. Zagorela koža ni videti zares lepa, če ni negovana in oskrbljena s snovmi, zaradi katerih postane mehka ter je videti sveža in zdrava. Nihče noče izgledati kot suha sliva ali pomečkana posteljnina.

Korenje pospešuje nastanek pigmenta

Pomagamo si lahko s pozornim izbiranjem živil in s prilagoditvijo jedilnika. Tako bomo pospešili temnenje kože in zagotovili, da bo ostala dlje časa zagorela. Hkrati bo videti čudovita, ne pa izsušena in utrujena. Podvig ima še eno pozitivno stran. Spremenjen jedilnik, ki zagotavlja lepo bronasto polt, pomaga tudi na poti do vitke postave. Hujšanje in dieta za lepo zagorelost imata kar nekaj skupnih točk, v glavnem pa gre za zdravorazumske smernice zdravega prehranjevanja. Jedilnik naj zajema veliko manjših obrokov, malo kalorij in lahko hrano. Razlika je le v izbiri živil, ki omogočajo, da koža postopoma, vendar obstojno potemni ter hkrati ohrani optimalno vlažnost in postane odpornejša proti delovanju UV-žarkov. Ti spodbujajo nastanek prostih radikalov, ki pospešujejo proces staranja in nastanek gub, toplota in povečano potenje pa povzročita izsušenost kože, zato bi morali v vsakdanji jedilnik vključiti tudi živila, bogata s snovmi, ki krepijo naravni obrambni sistem kože in jo vlažijo od znotraj.

Profimedia

Melanin obožuje šunko

Dodatno zaščito in lep videz bodo koži zagotovila tudi živila, bogata s cinkom, ki jo ščiti pred ranami, opeklinami in drugimi poškodbami. Obilico cinka vsebujejo stročnice, jetra, morski plodovi, suho sadje, paradižnik in borovnice. Paradižnik je bogat tudi z likopenom, ki je še zlasti učinkovit proti škodljivemu delovanju prostih radikalov, medtem ko borovnice vsebujejo veliko vitamina C in polifenolov z močnim zaščitnim delovanjem.

Profimedia
Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta