(FOTO in VIDEO) Iran nad Izrarel izstrelil nekaj manj kot 200 raket, Biden izdal ukaz ameriškim vojakom

STA, M.R.
01.10.2024 19:09

Iran je izstrelil več raket proti Izraelu, je danes sporočila izraelska vojska in dodala, da so se sirene oglasile po vsej državi. Kmalu za tem je nad Jeruzalemom odjeknilo več eksplozij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rakete nad Tel Avivom
REUTERS

"Pred kratkim so bile iz Irana izstreljene rakete proti Izraelu," je sporočila izraelska vojska. Sirene, ki svarijo pred napadi, so se oglasile po vsem Izraelu, tudi v Jeruzalemu, kjer je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP odjeknilo več deset eksplozij. Nad mestom je bilo prestreženih več raket.

"Do nadaljnjega morate ostati na zaščitenih območjih. Eksplozije, ki jih slišite, so posledica prestrezanja ali padlih izstrelkov," je po poročanju britanskega BBC sporočila izraelska vojska. Pozneje je še dodala, da je grožnje iz Irana za zdaj konec in da lahko ljudje zapustijo zaklonišča. V napadu sta bili doslej ranjeni dve osebi, so povedale reševalne službe. Iranska državna televizija je poročala, da je 80 odstotkov od okoli 200 izstreljenih raket zadelo svoje tarče. 

Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan je po napadu dejal, da je Iran nad Izrael izstrelil nekaj manj kot 200 raket. Po njegovih besedah za zdaj ni znano, da bi bil kdorkoli poškodovan v napadu, prav tako pa tudi ni znano, ali je bila poškodovana izraelska vojaška infrastruktura. 

Iranska revolucionarna garda je medtem sporočila, da je raketni napad na Izrael odgovor na uboje vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale, političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije in iranskega generala Abasa Nilforušana. Tarče napadov naj bi bila izraelska vojaška oporišča.

Prav tako je zagrozila, da bo Teheran znova napadel Izrael, če se bo ta odzval na njihov napad. "Če se bo sionistični režim odzval na iranske operacije, ga čakajo uničujoči napadi," je dodala.

Agencija Reuters navaja višjega iranskega uradnika, ki je zatrdil, da je Teheran malo pred napadom prek diplomatskih poti Washington obvestil o svoji nameri.

Ameriški predsednik Joe Biden je vojski ukazal, naj pomaga pri obrambi Izraela in sestrelitvi iranskih raket. Napad spremlja v Beli hiši, ob njem pa je tudi podpredsednica Kamala Harris, so sporočili iz Washingtona. Kot je medtem povedal ameriški uradnik, je ameriška vojska že prestregla več raket, poroča BBC.

Iranska misija pri ZN je napade označila kot "zakonit, racionalen in legitimen odgovor". Izrael je zaradi napadov zaprl zračni prostor in preusmeril vse lete na letališča izven države. Enako sta ravnala tudi Irak in Jordanija. Slednja je državljane pozvala, naj zaradi varnosti ostanejo v svojih domovih.

Izraelska protiraketna obramba nad Tel Avivom
EPA

Napad Irana sledi nedavnim okrepljenim izraelskim napadom in začetku kopenskih operacij v Libanonu. Da je raketni napad Irana neizogiben, je pred tem za več medijev povedal neimenovani visoki uradnik Bele hiše. Poudaril je, da ZDA podpirajo priprave za obrambo Izraela in opozoril, da bo imel vsak tovrsten napad hude posledice za Teheran.

Rakete nad severnim delom Izraela
EPA

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je že pred napadom zatrdil, da Izrael grožnjo jemlje resno. "Javnost prosimo, da upošteva smernice poveljstva. Ko se oglasi sirena, vas prosimo, da vstopite na zaščiteno območje in tam ostanete, dokler vas ne obvestimo drugače," je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta