(REKLI SO) Branko Soban: Ženske kot "orodje za demografsko rast"

01.10.2024 17:00

Branko Soban, novinar, v kolumni na Siolu o Putinovi Rusiji in Trumpovih ZDA

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

"V mestu Oha na Sahalinu na ruskem Daljnem vzhodu so učencem višjih razredov na šoli št. 7 ta teden pokazali video kirurškega abortusa. In to na velikem platnu. Da bi jim karseda jasno pokazali, kako škodljiv je lahko splav. Nekaterim šolarjem je ob šokantnih prizorih postalo slabo. Ti so za lokalne medije kasneje potrdili, da se je to res zgodilo. Mnogi so si med predvajanjem videa zakrivali oči in gledali stran.

Na šoli so ta svoj nenavadni pedagoški prijem pojasnjevali z besedami, da so šolarjem hoteli v živo dokazati, kako nevaren je lahko abortus. In da je v vsakem primeru bolje roditi otroka, četudi je nosečnost nezaželena. /.../

Branko Soban
Robert Balen

J. D. Vance, Trumpov kandidat za podpredsednika države, denimo javno govori o ženskah kot o "orodju za demografsko rast". Z besedami, da je materinstvo pravzaprav nekakšno edino merilo 'ženskega prispevka družbi'. Vse, kar kakorkoli vpliva na samostojno odločanje žensk o svojem telesu, je po njegovem nevarno za družbo. Od umetnega oplojevanja do splava, govori Vance. In takšnega mnenja je seveda tudi Donald Trump.

Svet ob takšni retoriki koraka odločno nazaj v preteklost. Pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je bila desetletja (tudi pri nas) nekaj povsem samoumevnega, zdaj pa so se stvari nenadoma zasukale v povsem nasprotno smer. V Rusiji so se denimo celo v najvišjih političnih krogih pojavile ideje, da bi v šolah ukinili pouk evolucije in prepovedali Darwina, saj je vsem popolnoma jasno, da je Zemljo in življenje na njej kajpak ustvaril Bog …

Zato se je v Rusiji že pojavila anekdota, v kateri Charles Darwin javno potoži: 'Rusijo zdaj morita zgolj dva velika problema: moj muzej in čajldfri ideologija …' Vojne v Ukrajini kajpak ni. In na tisoče mrtvih, ki se od tam vračajo v krstah, kot znameniti gruz-200 (tovor-200), tudi ne."

Vir: Siol

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta