(FOTO in VIDEO) Izraelska vojska začela kopensko ofenzivo v Libanonu, ni pa to edina tarča

STA, Va
01.10.2024 07:18

Izraelska vojska (IDF) je zgodaj zjutraj sporočila, da je začela omejeno in lokalizirano operacijo proti ciljem šiitskega gibanja Hezbolah na jugu Libanona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Južni Libanon v torek zjutraj. 
Reuters

"Izraelske obrambne sile so začele usmerjene kopenske napade na podlagi natančnih obveščevalnih podatkov. Ti cilji se nahajajo v vaseh blizu meje in predstavljajo neposredno grožnjo skupnostim na severu Izraela. Vojska deluje po metodičnem načrtu, za katerega se je pripravljala v zadnjih mesecih," je IDF objavila na omrežju X. 

Reuters

Napadeno tudi begunsko taborišče

Izrael je poleg operacij ob libanonski meji ponoči izvedel tudi več zračnih napadov na južni del Bejruta in na begunsko taborišče blizu mesta Sidon južno od libanonske prestolnice, kjer naj bi bila tarča družina poveljnika libanonske veje oboroženega krila palestinskega gibanja Fatah.

Več smrtonosnih napadov je izraelska vojska izvedla tudi v sirski prestolnici Damask, od koder poročajo o najmanj treh ubitih in devetih ranjenih civilistih.

Reuters

O spopadih s sovražnikom poroča tudi Hezbolah, navaja tiskovna agencija AFP, ki dodaja, da je Izrael po besedah libanonskega varnostnega uradnika poleg napadov na obmejne vasi izvedel tudi najmanj šest napadov na južni Bejrut. Pred tem je Izrael opozoril prebivalce, naj se umaknejo iz treh okrožij južnega Bejruta. Libanonska vojska, ki je manjša od Hezbolaha, je medtem umaknila svoje enote stran od meje, poroča AFP.

EPA
Reuters

S podporo ZDA

Izraelsko kopensko operacijo v Libanonu so podprle ZDA. Obrambni minister Lloyd Austin je po pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom na omrežju X sporočil, da sta se "strinjala o potrebi po odstranitvi napadalne infrastrukture ob meji, da libanonski Hezbolah ne bo mogel izvesti napadov na severne skupnosti Izraela v slogu 7. oktobra".

Austin je ob tem posvaril Iran pred "resnimi posledicami", če bi v odgovor na izraelske napade na gibanje Hezbolah neposredno napadel Izrael. "Združene države so dobro pripravljene za obrambo ameriškega osebja, partnerjev in zaveznikov pred grožnjami Irana in terorističnih organizacij, ki jih podpira Iran," je sporočil.

Nebo nad Bejrutom.
Reuters
Reuters

Po skoraj letu dni čezmejnih spopadov, ki jih je začel Hezbolah 8. oktobra lani, je Izrael v začetku tega tedna začel obsežno zračno kampanjo na cilje v Libanonu, katere cilj je pregnati milico Hezbolah stran od meje in tako omogočiti vrnitev več deset tisoč prebivalcev, ki so bili evakuirani iz severnega Izraela, na domove.

Mednarodna skupnost poziva k umiritvi spopadov ob nenehnih izraelskih napadih in povračilnih ukrepih Hezbolaha, vendar sta obe strani prizadevanja za prekinitev ognja doslej zavrnili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta