Vladimir Topler je novi direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
01.10.2024 18:40

Sedemčlanski svet zavoda je Vladimirja Toplerja potrdil s petimi glasovi, dve glasovnici sta bili neveljavni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik sveta zavoda Primož Stošicki in novi direktor koroške bolnišnice dr. Vladimir Topler. 
Nejc Strojnik

Za kirurga Vladimirja Toplerja, ki je Splošno bolnišnico Slovenj Gradec pred dvema desetletjema že vodil, bo to tretji mandat na čelu osrednje zdravstvene ustanove na Koroškem. "Seveda so bili tudi takrat težki časi, tudi zdaj so. Dobil sem relativno veliko zaupanje, zato sem vesel in upam, da bomo s svetom zavoda in z ministrstvom naredili vse najboljše, da se bo naša bolnišnica razvijala," je v prvi izjavi za medije povedal novopečeni direktor, ki zdaj čaka le še sklep vlade.

Poleg Toplerja se je na razpis prijavil še Ksandi Javornik, tretjo prijavo, po naših informacijah je šlo za Alenko Jezernik Skudnik, pa so zaradi neizpolnjevanja pogojev izločili. Kandidata sta bila torej ista kot na prvem razpisu julija, ko nobeden od njiju ni prejel zadostnega števila glasov. "Ves čas sem bil iskren, nisem spreminjal mnenja, ker v to verjamem in verjamem, da je to tudi možno realizirati," je o svojem programu povedal Topler.

"Osnovo bolnišnice in njeno delovanje vidim v skrbi za paciente, v ospredje postavljam bolnika, ki mu moramo nuditi kakovostno, varno in dostopno zdravstveno storitev. Pogoj za to je uravnoteženo in transparentno poslovanje," je med drugim dejal v svoji predstavitvi, ki je svet zavoda tokrat ni zaprl za javnost. "Prva prioriteta je zagotoviti urgentno službo, nujna stanja morajo biti narejena. Prav tako moramo najbolj množične bolezni zdraviti tukaj in razvijati ter spodbujati moramo discipline, v katerih smo paradni konj ali pa edini v Sloveniji."

Čeprav je po prvi prijavi julija letos, ko za direktorja ni bil izvoljen nobeden od dveh kandidatov dejal, da se verjetno ne bo prijavil še enkrat, si je v vmesnem času premislil in vendarle oddal vlogo. "Imel sem pomisleke ali se še prijaviti, tudi čakal sem do konca. Ampak predvsem zaradi številnih klicev, razgovorov z zaposlenimi, kolegi in z ostalim zdravstvenim osebjem sem se odločil, da ponovno poskusim," je pojasnil direktor, ki bolnišnice ne bo prejel v zavidiljivem finančnem stanju. 

Nejc Strojnik

Da mu je odleglo, da se je agonija, kakršnakoli je že bila, končala, pa je po razglasitvi rezultatov povedal Ksandi Javornik. "Kar nekaj mesecev nisem spal. Malo zaradi tega, kar se je dogajalo, malo pa zato, ker je bolnišnica v zelo slabem finančnem stanju in so dobavitelji zelo pritiskali. Zdaj bom vsega tega pritiska na nek način rešen," je dejal Javornik, ki od februarja, ko je z direktorskega mesta odstopil Janez Lavre, odpravlja funkcijo vršilca dolžnosti direktorja, svoje delo pa ocenjuje kot uspešno. 

Ko so bile glasovnice preštete, je predsednik sveta zavoda Primož Stošicki pojasnil, zakaj so sejo prejšnji teden prekinili in jo nadaljevali danes. Do nesoglasij je prišlo zaradi predhodno omenjene tretje prijave na razpis. "Že komisija je ocenila, da ena od kandidatk ne izpolnjuje pogojev. Razlog za prekinitev je bil pridobitev dodatnih pravnih mnenj, dve neodvisni zunanji pravni mnenji smo pridobili k tistemu, ki ga je že strokovna služba podala na sami komisiji in na podlagi tega je svet odločal, kot je odločal," je dejal Stošicki, ki upa, da bo bolnišnica z novim vodstvom poslovala finančno bolj vzdržno. "Trenutna situacija dolgoročno absolutno ne omogoča normalnega poslovanja. To so stvari, na katere smo opozarjali že v prejšnji sestavi. Veste, da smo zahtevali sanacijske programe, načine doseganja programa, akcijske načrte in tako naprej. Verjamem, da bo z novim vetrom v laseh bolnišnica uspela obrniti te neke negativne trende v pozitivno smer," je zaključil predsednik sveta zavoda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta