V Italiji blokirali ChatGPT

STA, M.R.
31.03.2023 02:37
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Družba OpenAI, ki razvija ChatGPT, ima zdaj 20 dni časa, da pojasni, kako bo naslovila pomisleke agencije. Odločitev bo povzročila "začasno omejitev obdelave podatkov italijanskih uporabnikov pri OpenAI," so danes sporočili iz italijanske agencije.

Kot so pojasnili, je 20. marca v aplikaciji ChatGPT prišlo do kršitve podatkov, ki je zajemala pogovore in plačilne podatke uporabnikov. Menijo, da ni bilo pravne podlage, ki bi upravičevala množično zbiranje in shranjevanje osebnih podatkov za namene 'usposabljanja' algoritmov, na katerih temelji delovanje platforme.

Ker v aplikaciji obenem ni bilo mogoče preveriti starosti uporabnikov, ta po navedbah agencije mladoletnike izpostavlja "popolnoma neprimernim odgovorom v primerjavi z njihovo stopnjo razvoja in zavedanja".

Ameriško zagonsko podjetje OpenAI ima zdaj 20 dni časa, da pojasni, kako bo odpravilo pomisleke nadzornega organa. Sicer družbi grozi kazen v višini 20 milijonov evrov ali do štirih odstotkov letnih prihodkov.

ChatGPT lahko jasno odgovarja na težka vprašanja ter piše računalniško kodo, sonete ali eseje. Vendar je aplikacija deležna tudi številnih kritik, saj se učitelji bojijo, da jo bodo učenci uporabljali za goljufanje, oblikovalci politik pa so zaskrbljeni zaradi širjenja napačnih informacij.

Evropski policijski urad Europol je ta teden posvaril pred zlorabami besedilnih robotov, kakršen je ChatGPT. Urad je v poročilu, objavljenem v ponedeljek, opozoril, da bi se ta tehnologija lahko uporabljala za dezinformacije, kibernetski kriminal, socialni inženiring in druge goljufije, saj ustvarja zelo realistična besedila.

Več strokovnjakov za visoko tehnologijo, med njimi prvi mož Tesle Elon Musk in soustanovitelj Appla Steve Wozniak, pa je pozvalo k začasni ustavitvi razvoja mogočnih sistemov umetne inteligence. V odprtem pismu, ki so ga objavili v sredo, predlagajo vsaj šest mesecev za razmislek. V tem času naj bi dorekli varnostne standarde za razvoj umetne inteligence.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta