Nevsakdanje, a uporabne rešitve

Miran Varga Miran Varga
15.03.2023 08:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Na sejmu MWC smo tokrat našli več inovacij, za katere nismo niti vedeli, da jih morebiti potrebujemo.

Očala za gluhe

Očala za obogateno resničnost (AR) podjetja XRAI Glass imajo jasno poslanstvo – zasnovana so bila z namenom, da bi gluhim ali naglušnim osebam pomagala bolje razumeti, kaj se dogaja okoli njih. Delujejo v kombinaciji z digitalnim pomočnikom s tehnologijo ChatGPT podjetja OpenAI, ki obvlada prepoznavo govora in le-tega v obliki podnapisov prikaže na projekcijskih steklih očal ali pametnem telefonu uporabnika. Tako lahko gluhi ljudje preberejo, kaj se govori v njihovi bližini. Za osebe z izgubo ali okvaro sluha je seveda koristno, če jim digitalni pomočnik povzame pogovor, v katerem je govorilo več ljudi, saj jim tako pomaga pri vključevanju v družbo.

ArhivXRAI Glass

Osebni zdravnik za digitalno dobo

Videti je kot računalniška miška stare šole (ima celo dva gumba), vendar je ta Oppov »merilnik zdravja« verjetno še najbližje temu, da bi imeli osebnega zdravnika pri sebi. Razen če ste zdravnik. Ali pa z njim živite. Naprava, poimenovana OHealth H1 Smart Health Monitor, lahko meri šest ključnih biometričnih podatkov, med drugim srčni utrip, raven kisika v krvi in krvni tlak. Merilnik EKG deluje prek prstne blazinice, ki jo prislonimo na napravo, infrardeči senzor pa deluje kot termometer. Vgrajen ima tudi digitalni stetoskop in lahko s pomočjo umetne inteligence diagnosticira zdravstvene težave ter predlaga postopek zdravljenja. Oppo trdi, da je tak namenski merilnik zdravstvenega stanja v praksi natančnejši od pametnih ur in zapestnic, kar je dober obet. Je tudi precej praktičen, saj se polni brezžično.

Oppo

Zdravje iz slike

Ko smo že pri inovacijah na področju zdravja, lahko izpostavimo tudi izjemen napredek programske opreme. Kot pravijo v podjetju NuraLogix ima sodobni človek več izzivov, med katerimi je vsekakor hiter in stresen življenjski slog. Posamezniki zato pogosto pozabijo poskrbeti zase, zato bi bila priročna metoda diagnosticiranja morebitnih zdravstvenih težav izjemno koristna. In so jo razvili – kot mobilno aplikacijo. Ta sliši na ime Anura in uporabniku lahko pokaže ključne kazalnike zdravja že, če vsega 30 sekund gleda v prednjo kamero. Kot bi iskal idealen položaj za selfije. Lažje verjetno res ne gre. Aplikacija je preprosta, vendar je lahko neprecenljiva, zlasti če želimo spremljati svoje duševno zdravje ali tveganje za določene bolezni. Algoritmi, ki analizirajo obraz, naj bi bili kar 95-odstotno natančni. Predlagamo, da takoj preverite, vsaj dokler je še na voljo brezplačna različica aplikacije.

NuraLogix

Satelitska komunikacija za vsakogar

Ko je Apple v svojih novih telefonih predstavil možnost (zasilne) satelitske komunikacije, so si je naenkrat zaželeli vsi. In lov na naslednjo novotarijo je bil odprt. Na sejmu MWC smo tako lahko občudovali pripomoček Motorola Defy Satellite Link, ki pametnim telefonom omogoča pošiljanje in prejemanje besedilnih sporočil, tudi na področjih, kjer ni mobilnega signala. Motorolina škatlica se namreč poveže s sateliti, s pametnim telefonom pa komunicira prek povezave Bluetooth. Dodatek je idealen za vse, ki radi raziskujejo naravo, saj lahko zagotavlja signale SOS in pošiljanje lokacije, tudi če pametnemu telefonu, s katerim je povezan, zmanjka električne energije v bateriji.

Motorola

Tekočinsko hlajenje – za telefon!

Se tudi vam zdi, da je vaš pametni telefon na trenutke vroč? No, nad previsokimi temperaturami, ki onemogočajo udobno rabo, najpogosteje tožijo predvsem igričarji, saj se zmogljivi telefoni med dolgotrajnim igranjem lahko pošteno segrejejo. Rešitev? Če vprašate podjetje OnePlus, je to namenski hladilnik. In to ne tak z ventilatorčkom. Ne, inženirji omenjenega podjetja so izdelali kar tekočinsko hlajenje, ki lahko s površine telefona odvede do 45 W odvečne toplote in ga ohladi za kar 20 stopinj Celzija. Da pa prijemalo, s katerim uporabnik objame telefon, ne bi služilo le v namene hlajenja, so v OnePlus vanj vgradili še magnetni polnilnik, ki lahko brezžično polni telefon z močjo 10 W in tako skrbi, da bodo igralne seanse sedaj še daljše …

Liliputing

3D-tablica

Čeprav je bilo na sejmu MWC letos malodane vse v znamenju kratice 5G, smo tu in tam zasledili rešitve, ki smo jih v preteklosti kovali v višave. Kot npr. 3D-podobe. In tako smo prišli do proizvajalca, ki se je hvalil s tablico, ki podobe prikazuje v treh dimenzijah. ZTE-jeva Nubia Pad 3D obljublja veliko stvari in jih začuda tudi uresniči. 3D-del omenjene tablice deluje odlično, pa naj prikazuje 3D-slike ali pa uporabnikom omogoča ustvarjanje fotografij in videoposnetkov z vgrajenim 3D-učinkom. Škoda le, da Nubia Pad uporablja nekoliko starejšo strojno opremo, a obenem stane toliko kot premijske tablice. Seveda lahko še vedno deluje kot običajna tablica, ko zapustite aplikacije 3D.

ZTE

Kolo, ki se zaveda okolice

Premikanje od točke A do točke B je na sejmu, kakršen je MWC, na splošno vroča tema, pa ne le zaradi gneče. Zato smo z zanimanjem prisluhnili zamisli, kako to narediti varno – s kolesom in v prometu. Podjetje Spoke je zasnovalo bržkone najvarnejše kolo doslej in ga opremilo s tehnologijo C-V2X (kratica v sebi skriva besede: Cellular Vehicle to Everything), ki kolesu omogoča komunikacijo z vsemi drugimi vozili in (ob)cestno infrastrukturo, opremljenimi s tehnologijo C-V2X, v radiju več kilometrov. Dodajte še kamero, obrnjeno nazaj, radar in nastavljivo osvetlitev in vse, kar vas mora skrbeti, je to, da se ne bi prevrnili na bok, ko čakate na zeleno luč na semaforju.

Spoke Safety
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?