Snobi mislijo, da bo konec sveta

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
27.03.2020 18:46

Prav na petek, trinajstega, so v Montevideu odkrili prvo okuženo, ki se je, kakopak, vrnila s poroke v Italiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za starejše od 65 let so pripravili začasna bivališča. Tudi v športnih dvoranah.
EPA

Aleksander Temlin je Prekmurec, ki živi v urugvajski prestolnici Montevideo. Računalniški programer meni, da je prav pred izbruhom "tega nereda s koronavirusom" imel veliko srečo. Lani novembra je namreč izgubil službo, a se mu je konec februarja uspelo zaposliti pri enem od argentinskih gigantov. Tako mu je za slabe čase uspelo ohraniti kar precej odpravnine, pripomni.
Do 17. marca je hodil v službo, poslej pa dela od doma, od 9. do 18. ure z enournim odmorom za kosilo, v ekipi, ki skrbi za podporo Autodeskovi oblačni platformi Fusion: "S sodelavci in s stranko v ZDA se dnevno slišimo in vidimo prek video konferenc. Za zdaj lahko rečem, da delo s strankami poteka normalno naprej. Upam samo, da naslednji teden dobim svojo prvo plačo tukaj."

Tudi Urugvaj z novo, desno vlado

V Urugvaju je prvega marca - po treh petletnih mandatih levosredinskih vlad - vajeti v roke prevzela desnosredinska vlada. Podedovala je petodstotni proračunski primanjkljaj ter devetodstotno brezposelnost in prav tolikšno inflacijo. Temlin pravi, da je to v redu: "Banke so v relativno dobri kondiciji, centralna banka ima kar precej deviznih rezerv, zato upam, da bo država lahko financirala ves ta upad gospodarske aktivnosti in prihodka. Urugvaj je izvoznik prehrambnih artiklov, zato verjetno lačni ne bomo. Močan je tudi sektor informacijske tehnologije, v glavnem dela za tuje naročnike."
Od prvega primera okužbe, in to prav na petek, trinajstega, tega meseca, je bilo v Urugvaju do četrtka zvečer odkritih 238 okuženih oseb, testirali so nekaj čez 2100 ljudi, smrtnih primerov še ni bilo: "Gospa iz Montevidea, ki naj bi zanesla koronavirus v Urugvaj, je bila pred tem v Italiji na poroki s petsto gosti!" Temlin nadaljuje: "Izrednega stanja na prvi pogled morda ni čutiti. Mestni utrip v vročem zgodnjejesenskem Montevideu je bolj umirjen, podoben tistemu ob nedeljah in praznikih.
Najprej smo imeli preklic pouka na vseh šolah, kar je precejšen šok za ves učni sistem, saj se je šolsko leto od prvega marca šele dobro začelo. Fakultete še sploh niso začele s predavanji. Prepovedane so vse javne prireditve, tako kulturne kot športne. Strogo se odsvetuje zbiranje oseb na majhnem prostoru, priporočajo zadrževanje doma in samoizolacijo za starejše od 65 let. Potniškega prometa je pol manj. Upadla je prodaja goriv. Od 17. marca je obvezno delo od doma za vsa podjetja, ki se lahko organizirajo na ta način. Odprte so trgovine z živili in lekarne, čeprav se najdejo odprte tudi železnine in podobno. Za kakšno panično nakupovanje potrebščin še nisem slišal, se pa najdejo snobi, ki mislijo, da bo konec sveta, in nakupujejo abnormalno. A tega je malo. V glavnem imajo večje trgovine varovanje in izgredov ni bilo."

Pica samo na dom

"Večina restavracij je zaprtih, druge, sploh picerije, ponujajo dostavo hrane na dom," pojasnjuje Temlin, "saj vlada še ni uvedla obvezne karantene, ker pač še ni tako hudo, in pa tudi, ker noče popolnoma ustaviti ekonomskega motorja, ki je zadnje leto precej na psu s komaj 0,2-odstotno rastjo. Nekatera podjetja rotirajo osebje, da tako vsak delavec vsaj nekaj zasluži. Veliko pove podatek, da je marca, ki ga niti še ni konec, število prošenj za subvencije za brezposelne naraslo na 60 tisoč." V Urugvaju sicer živi okoli 3,5 milijona ljudi.
Gradbeništvo je v celoti na izrednem dopustu do velikonočnih praznikov, pa tudi številne druge panoge. "Najbolj trpijo manjši podjetniki, kot so frizerji ali fizioterapevti, kar je tudi moja žena, ki verjetno ne marca ne aprila ne bo imela prihodkov. Težava je tudi v manjših nogometnih klubih, ki so nogometaše in osebje poslali na borzo dela. Urugvaj ne pozna take socialne pomoči, kot jo Slovenija. Le najbolj siromašni dobijo vsaka dva meseca otroške dodatke, ki dostikrat niso dovolj niti za paket plenic. Je še neke vrste socialna pomoč v obliki prednaložene bančne kartice. To dobijo družine, ki se zavežejo, da bodo otroke poslale v šolo. Obe obliki socialnih transferjev se bosta v tem kriznem času občutno povišali."
"Država skuša gospodarstvu olajšati preživetje z odlogom plačevanja obrokov pa obveznosti do davčne uprave in zdravstvenih zavarovalnic ter ponuja ugodna premostitvena državna posojila," še pravi Temlin. Včeraj je vlada najavila, da za 60 dni vsem javnim uslužbencem, ki imajo čez 80 tisoč pesov plače (1600 evrov), razen zdravstvenemu osebju, znižuje plače od pet od 20 odstotkov."
Urugvaj je zaprl vse meje, domov lahko pridejo le njegovi državljani in tuji rezidenti, Urugvajci pa iz države ne smejo. Vmes poteka izmenjava urugvajskih državljanov z državljani drugih držav, ki želijo domov. "Vendar vsaj v Urugvaju nikogar ne podijo nikamor," pripomni Temlin. "Tudi v Urugvaju primanjkuje zaščitnih mask in razkužil, neki podjetni ljudje so začeli izdelovati prenosne respiratorje. Če pride do eksponentne rasti okužb, bo urugvajski zdravstveni sistem, kolikor ga poznam, verjetno kolapsiral."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta