Sabotaža na Severnem toku: Šest ljudi na plovilu, najetem na Poljskem, je podstavilo eksploziv, trdijo nemški mediji

Va
08.03.2023 13:16

Tajna operacija lanskega septembra naj bi imela proukrajinsko ozadje, po New York Timesu zdaj trdijo tudi v Nemčiji. Kdo je bil naročnik?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Severni tok 1 v švedski ekonomski coni v Baltiškem morju 28. septembra 2022.
Reuters

Po New York Timesu je tudi nemška javna televizija ARD v sodelovanju še z nekaterimi mediji v Nemčiji, med drugim Die Zeitom, objavila, da za sabotažo plinovoda Severni tok konec lanskega septembra stoji proukrajinska skupina, kar v Kijevu kategorično zavračajo.  

Sinoči so na ARD objavili, da so nemški preiskovalni organi očitno naredili korak naprej v zadevi napad na Severni tok. "Ni dokazov, kdo je povzročil poškodbe, obstajajo pa sledovi in vodijo v Ukrajino," so objavili.  

V nenavadnih eksplozijah so bili uničeni trije od štirih krakov plinovoda Severni tok 1 in 2 v Baltiškem morju, nemška televizija pa zdaj navaja, da so identificirali plovilo, ki naj bi bilo uporabljeno za to sabotažo. Šlo naj bi za jadrnico, ki so jo najeli pri firmi s sedežem na Poljskem in v lasti dveh Ukrajincev, poroča Index.hr. 

Sledeč preiskavi je tajno operacijo izpeljalo šest ljudi: pet moških in ženska. Šlo naj bi za kapetana, zdravnico, dva potapljača in dva potapljaška pomočnika, ki da so podstavili eksploziv. O narodnosti domnevnih izvajalcev ni podatkov, nemško državno tožilstvo pa naj bi sumilo, da so uporabljali ponarejene potne liste - tudi ko so najeli plovilo. 

Izpluli naj bi bili 6. septembra lani. Naslednji dan so pluli v bližini Wiecka in pozneje pri danskem otoku Christiansø severovzhodno od Bornholma. Plovilo naj bi bilo lastniku vrnjeno nepospravljeno, v preiskavi pa naj bi bili na mizi v kabini odkrili sledove eksploziva.

Reuters

V ozadju naj bi bila, kot rečeno, proukrajinska skupina ali celo več njih. Tudi Nemci pa nimajo dokazov, da bi bila v operacijo vključena ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in vlada v Kijevu.

ARD je imel na voljo tudi informacije iz preiskav, ki so jih sprožile druge države, od Danske, Švedske do ZDA.

Kdo je bil naročnik domnevne sabotaže, se še ne ve. Mednarodni varnostni krogi ne izključujejo možnosti, da je šlo za tako imenovano "false flag" operacijo, ko se torej namenoma pusti sledove, ki kažejo na Ukrajino kot krivca. Vendar za zdaj kaže, da dokazov, da bi bilo šlo za takšen scenarij, ni, še piše Index.hr.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta