To so bile zadnje besede ukrajinskega vojaka, ki so ga ruske enote zajele po bitkah pri Bahmutu in ubile

Va
07.03.2023 13:54

"Slava Ukrajini," je zaklical neoboroženi Timofej Šadura Mikolajevič in postal nacionalni junak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Reuters

Vojak iz vznemirjujočega videa, ki se je po družbenih mrežah širil včeraj, je danes dobil ime. Ukrajinska vojska je potrdila, da gre za Timofeja Šaduro Mikolajeviča. Pogrešan je bil od 3. februarja, po bojih v bližini Bahmuta. 

V trenutku je dobil status narodnega heroja, ko se je izkazalo, da so razoroženega vojnega ujetnika ruske sile surovo ubile. Tik pred smrtonosnimi streli je iz njegovih ust prišlo: Slava Ukrajini!  

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na twitterju usmrtitev opisal kot grozljivo. To je novi dokaz ruske genocidne vojne v Ukrajini, je tvitnil. Mednarodno kazensko sodišče je pozval, naj začne preiskavo te ustrelitve. To je vojni zločin, je objavil Kuleba, in storilce je treba soočiti s pravnimi posledicami, je poudaril.  

Preden so 40-letnega vojaka uradno identificirali, se je oglasila njegova sestra, rekoč da bi se njen brat zagotovo na tako junaški način zoperstavil Rusom. Nikoli v življenju ni skrival resnice in gotovo tega ne bi storil pred sovražnikom, je povedala. "Našli bomo morilce," tako pa se je odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta