Rusija po navedbah Lukašenka začela premeščati jedrsko orožje v Belorusijo. Tihanovska: To je grožnja celotni Evropi

STA, A.L.
25.05.2023 07:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Rusija, ki je namestitev jedrskega orožja v sosednji državi napovedala marca, Lukašenkovih navedb za zdaj ni komentirala. Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska pa je posvarila, da je to grožnja celotni Evropi.

"Premeščanje jedrskih konic se je že začelo," je novinarjem ob obisku v Moskvi, kjer se udeležuje regionalnega vrha, povedal Lukašenko. Pri tem ni razkril, ali je rusko jedrsko orožje že v Belorusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lukašenko je še pojasnil, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin dan prej povedal, da je podpisal odlok, ki dovoljuje premeščanje ruskega jedrskega orožja. Putin je 25. marca napovedal, da bo Rusija na ozemlju Belorusije namestila taktično jedrsko orožje, s čimer je podžgal strahove pred zaostrovanjem konflikta v Ukrajini. Napoved je sprožila kritike mednarodne skupnosti, zlasti na Zahodu.

Beloruska opozicijska voditeljica Tihanovska, ki živi v izgnanstvu, je premeščanje ruskega jedrskega orožja obsodila kot grožnjo celotni evropski celini. "To ne ogroža le življenj Belorusov, ampak ustvarja tudi novo grožnjo za Ukrajino, za celotno Evropo," je zapisala na Twitterju. "Belorusi bodo postali talci ruskih imperialnih ambicij," je dodala.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta