Milorad Dodik v Rusiji: BiH je postala kolonija, ki ne spoštuje mednarodnega prava, EU je vazal ZDA

STA, M.R.
24.05.2023 02:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milorad Dodik med sestankom pri ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu
REUTERS

Ponovno je stopil v bran ruski invaziji na Ukrajino, EU pa je označil za vazala ZDA. Na forumu je Milorad Dodik opozoril, da je bilo srbsko ljudstvo prva žrtev hegemonizma Zahoda. Obsodil je širjenje zveze Nato proti vzhodu in ponovno stopil v bran Moskvi ter upravičeval njeno invazijo na Ukrajino. "Nov izziv danes je prebujanje ideologije nacizma in fašizma, zlasti v Ukrajini, ki sta sprejeta kot orožje v boju proti Rusiji," je dodal.

Prepričan je, da evropska varnostna arhitektura nikoli ne bo delovala avtonomno, saj se v okviru Nata na Evropo gleda zgolj kot čezatlantsko trdnjavo ZDA. Ob tem je tudi opozoril, da je EU postala vazal ZDA.

Danes z Lavrovom, včeraj s Putinom 

Na varnostnem forumu v Moskvi so sodelovali predstavniki več kot 80 držav, večinoma iz Azije. Ob robu foruma se je Dodik srečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, že v torek pa se je sestal s predsednikom Vladimirjem Putinom.

Vladimir Putin je Dodika sprejel že v torek.
EPA

Putin se je takrat Dodiku zahvalil za nevtralno stališče Banjaluke glede vojne v Ukrajini. "Hvaležni smo vam za vaše nevtralno stališče do dogodkov v Ukrajini. Le takšno stališče lahko pripelje do pozitivne odločitve. V vsakem primeru pa smo hvaležni za vašo zadržanost," je dejal.

Dodik pa je izpostavil, da si Banjaluka želi sodelovanja z Rusijo na gospodarskem področju in da "ne sledi politiki, ki ima za cilj prevaliti krivdo samo na eno stran konflikta v Ukrajini".

EPA

Na njegov obisk Moskve se je danes odzvala Evropska komisija, ki je ponovila, da je ohranjanje tesnih vezi z Rusijo nezdružljivo z evropsko integracijo. Ob tem je poudarila, da si želi, da bi bile vse kandidatke za članstvo v uniji zanesljive partnerke, ki cenijo skupna načela, vrednote, varnost in blaginjo, poroča portal N1 Srbija.

"Ne pozabimo, da je Putin tisti, ki ukazuje in nadzoruje množične kršitve Ustanovne listine ZN in človekovih pravic v Ukrajini, Rusija pa izvaja grozodejstva z nediskriminatornim uničevanjem kritične civilne infrastrukture, ropanjem ukrajinskega premoženja in ugrabljanjem otrok," je še dodala komisija.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta