Zelenski napoveduje signal, da je Moskva izgubila. Prigožin: Rusija bi se morala zapreti kot Severna Koreja

M.R.
25.05.2023 10:16

Ukrajina dela vse, kar je potrebno, da bi v čim krajšem času lahko od Zahoda dobila vojaška letala F-16, je povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski med obiskom vojakov v Zaporožju.
EPA

V svojem nočnem nagovoru Ukrajincem je dejal, da bo prvo ukrajinsko letalo F-16 "eden najmočnejših signalov, da je ruski teror izgubil". "Delamo vse, kar lahko, da bi skrajšali čas do doseganja rezultatov. Da se na ukrajinskem nebu pojavijo nova in močna letala z ukrajinskimi piloti. Prvi ukrajinski F-16 bo eden najmočnejših signalov iz sveta, da bo Rusija izgubila zaradi svoje lastne agresije in postala vse šibkejša in vse bolj izolirana. To bo signal, da ruski terorizem izgublja, naš svet, ki temelji na spoštovanju neodvisnih narodov in pravic narodov, da izberejo lastno pot, pa bo obstal," je povedal Volodimir Zelenski

Včeraj je Rusija opozorila, da bodo vsa ameriška bojna letala F-16, ki bodo izročena Ukrajini, za Moskvo legitimna tarča. 

Prigožin: Rusija se bo morala zapreti kot Severna Koreja

Vodja ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin medtem pravi, da bi lahko zaradi vojne v Ukrajini, če se ruska elita ne bo bolj neposredno vpletla v ta spopad, Rusiji grozila revolucija, podobna tisti iz leta 1917.

Prigožin je o tem govoril v intervjuju z ruskim vojaškim blogerjem Konstantinom Dolgovom, pri tem pa je zatrdil tudi, da se je vojna za Rusijo spektakularno izjalovila ob neuspešni demilitarizaciji Ukrajine, kar da je bil eden glavnih ciljev predsednika Vladimirja Putina

Ustanovitelj najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin
Reuters

"Smo v položaju, ko lahko enostavno izgubimo Rusijo. Moramo uvesti izredne razmere. Na žalost ... Potrebne bodo nove mobilizacije, vse, ki so sposobni delati, bomo morali usmeriti v povečanje proizvodnje streliva," je povedal. "Rusija mora nekaj let živeti kot Severna Koreja," je še menil in dodal, da bi morali zapreti meje in trdo delati.

Obregnil se je tudi ob razkošno življenje bogatih in vplivnih Rusov, pri čemer je dejal, da bi lahko v njihove domove vdrli ljudje z "vilami". Izpostavil je Ksenijo Šojguj, hčerko obrambnega ministra Sergeja Šojguja, ki so jo opazili na dopustu v Dubaju, kjer je bila s svojim zaročencem Aleksejem Stoljarovom

Nedavno rusko zavzetje Bahmuta v Ukrajini je vodila prav Prigožinova vojska. Ruska invazija je po njegovih besedah ukrajinsko vojsko spremenila v eno od najmočnejših na svetu, Ukrajince pa v narod, ki ga pozna ves svet. 

Ruskim elitam je še svetoval, naj v vojno pošljejo tudi svoje ljudi. "Ko jih boste pokopavali, bodo ljudje rekli, da je zdaj vse pošteno," je v intervjuju še odgovoril Prigožin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta