V Rusiji bodo peterici tujcev sodili zaradi sodelovanja v vojni v Ukrajini, med njimi tudi Hrvat

STA, A.L.
24.05.2023 05:34
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Obtožbe na njihov račun se nanašajo na sodelovanje z ukrajinskim bataljonom Azov v Mariupolju v boju proti ruski vojski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska tiskovna agencija RIA Novosti je poročala, da so tujci obtoženi, ker so se borili skupaj z ukrajinskimi silami med ruskim obleganjem pristaniškega mesta Mariupolj na jugu Ukrajine. Na ukrajinski strani se je boril tudi bataljon Azov, ki ga je Rusija označila za teroristično organizacijo.

Peterica je obtožena več kaznivih dejanj, med drugim sodelovanja v usposabljanju za izvajanje "terorističnih dejavnosti".

Vseh pet moških so po navedbah Moskve zajeli lani med bitko za Mariupolj, kasneje pa so jih izpustili v okviru izmenjave zapornikov. Sojenje naj bi tako potekalo v njihovi odsotnosti.

Harding je odklonil pričanje

Sojenje proti Švedu Matthiasu Gustavssonu, Britancem Dylanu Haelyju, Andrewu Hillu in Johnu Hardingu ter Hrvatu Vjekoslavu Prebegu je sicer lani potekalo tudi v samooklicani proruski Ljudski republiki Doneck.

Obtožnica tožilstva jih je takrat bremenila kaznivih dejanj urjenja za teroristične dejavnosti in sodelovanja v oboroženem spopadu v vlogi plačanca. Vsi obtoženi so krivdo zavrnili.

Prebeg je izjavil, da so bile njegove dolžnosti na bojišču omejene na spremljanje položajev nasprotnika in ni sodeloval v oboroženih spopadih proti ruskim silam. Gustavsson je dejal, da je podpisal pogodbo, ne da bi jo prej preučil, in dodal, da ni deloval na prvi bojni liniji, ampak je samo varoval vhod v tovarno Iljič v Mariupolju. Healy in Hill sta povedala, da sta v Ukrajino prišla kot prostovoljca, Harding pa je odklonil pričanje.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta