(FOTO) Največja vojaška ladja na svetu priplula v Oslo in razjezila Rusijo

STA, A.L.
24.05.2023 03:04
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Rusija je to označila za nelogično in škodljivo razkazovanje moči. 337-metrska ladja na jedrski pogon z več kot 100.000-tonskim izpodrivom je namenjena na vojaške vaje na Arktiko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Norveška vojska je v izjavi za javnost sporočila, da je "obisk letalonosilke edinstvena priložnost za razvoj sodelovanja z najpomembnejšo zaveznico ZDA". Obisk letalonosilke, ki je v času političnih napetosti zaradi vojne v Ukrajini deležen velike javne pozornosti, so ostro kritizirali na ruskem veleposlaništvu.

REUTERS
Reuters

"Na severu ni nobenih težav, ki bi terjale vojaško rešitev, niti težav, ki bi potrebovale zunanje posredovanje," je za AFP sporočil predstavnik ruskega veleposlaništva v Oslu Timur Čekanov. "Če upoštevamo, da Norveška priznava, da ji Rusija ne povzroča nobenega neposrednega vojaškega tveganja, je tovrstno razkazovanje moči nelogično in škodljivo," je še dodal.

Norveška, ki je članica zveze Nato, si z Rusijo deli mejo na skrajnem severu in morsko mejo v Barentsovem morju.

Reuters
Reuters

Letalonosilka USS Gerald R. Ford, ki lahko prevaža do 90 letal in helikopterjev, bo v Oslu predvidoma ostala nekaj dni. Po podatkih norveškega spletnega časopisa Barents Observer bo nato odplula proti Arktiki, kjer se 29. maja začenjajo vojaške vaje štirinajstih zahodnih držav.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta