Nemčija napovedala novo dobavo orožja Izraelu

STA, A.L.
10.10.2024 14:02

Nemški kancler Olaf Scholz je med današnjo razpravo v bundestagu, kjer so obeležili obletnico napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas 7. oktobra lani, napovedal novo dobavo orožja Izraelu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Olaf Scholz.
EPA

Hkrati je zavrnil kritike opozicije, da vlada v zadostni meri ne podpira Izraela, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Dobavljali smo orožje in ga tudi bomo," je med razpravo izjavil Scholz. Predstavniki opozicijskih krščanskih demokratov (CDU) in krščanskih socialistov (CSU) so kljub temu vladajočo koalicijo obtožili, da v zadostni meri ne podpira Izraela.

"Že tedne in mesece zvezna vlada noče odobriti izvoza streliva v Izrael in celo dobave rezervnih delov za tanke," je denimo dejal vodja CDU Friedrich Merz. Opozoril je, da je ogromno podjetij zahtevalo dovoljenja za izvoz od vlade, a jih ta že več mesecev ni obravnavala. "Kaj je to drugega kot dejanska zavrnitev izvoznih dovoljenj?," je vprašal.

Predstavniki levega populističnega Zavezništva Sahre Wagenknecht (BSW) pa so vlado znova pozvali, naj uvede prepoved izvoza orožja v Izrael.

Scholz je med razpravo obtožbe Merza zavrnil. "V vladi smo sprejeli odločitve, ki bodo zagotovile nadaljnje dobave v bližnji prihodnosti. In potem boste videli, da je bila to lažna obtožba," je še dodal.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta