Biden v telefonskem pogovoru z Netanjahujem o izraelskem odzivu na napad Irana

STA, A.L.
09.10.2024 20:08

Ameriški predsednik Joe Biden je danes prvič po skoraj dveh mesecih opravil telefonski pogovor z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vsebina pogovora, v katerem je sodelovala tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris, uradno še ni znana, po poročanju medijev pa naj bi bil v ospredju predvsem odziv Izraela na iranski raketni napad.

Izrael je po obsežnem iranskem raketnem napadu v začetku meseca obljubil povračilne ukrepe. Biden pa je pred dnevi Izraelu odsvetoval napade na iranske jedrske in naftne objekte. V času vse večjih napetosti na Bližnjem vzhodu si predsednik ZDA prizadeva preprečiti, da bi konflikt prerasel v regionalno vojno, v katero bi bil neposredno vpleten Iran.

Niti Bela hiša niti Netanjahujev urad sicer za zdaj še nista objavila vsebine telefonskega pogovora. Pričakovati pa je, da je Biden od Netanjahuja zahteval podrobnosti o tem, kako se namerava Izrael maščevati Iranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski obrambni minister Joav Galant bi se moral danes v Washingtonu sestati z ameriškim kolegom Lloydom Austinom, a je bil obisk v zadnjem trenutku preložen. Izraelski mediji so poročali, da je Galantu odpoved obiska naročil Netanjahu, ki se želi najprej z Bidnom pogovoriti o odobritvi povračilnega udarca na Iran.

Galant je sicer danes iranski napad v začetku oktobra označil za agresiven, a nenatančen. "Letalske sile niso bile prizadete, vse poti delujejo, kontinuiteta je ohranjena, nobeno letalo ni bilo poškodovano, noben vojak ni bil poškodovan in noben civilist ni bil poškodovan," je povedal in dodal, da bo odziv Izraela "smrtonosen, natančen in presenetljiv", poroča britanski BBC.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta