Netanjahu Libanonu grozi z uničenjem, podobnim tistemu v Gazi

STA, A.L.
08.10.2024 20:19

Libanon bi lahko doletelo enako uničenje kot Gazo, je danes izjavil predsednik skrajno desne izraelske vlade Benjamin Netanjahu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V luči tega je prebivalce Libanona pozval, naj svojo državo osvobodijo jarma proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah, proti kateremu Izrael vodi intenzivne vojaške operacije.

"Imate priložnost, da rešite Libanon, preden pade v brezno dolge vojne, ki bo privedla do uničenja in trpljenja, kot ga vidimo v Gazi," je v video nagovoru dejal Netanjahu. "Osvobodite svojo državo Hezbolaha, da se bo ta vojna končala," je dodal.

Ob tem je zatrdil, da so izraelske sile v Libanonu doslej likvidirale že "na tisoče teroristov", vključno z vodjo Hezbolaha Hasanom Nasralo, njegovim potencialnim naslednikom Hašemom Safidinom in njegovim namestnikom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bi Libanon lahko doletela enaka usoda kot Gazo, so sicer danes opozorili tudi Združeni narodi. Izraelska vojska je medtem nadaljevala vojaške operacije proti Hezbolahu. Med drugim je napadla gosto naseljena južna predmestja Bejruta in jug Libanona, Hezbolah pa je po lastnih navedbah izstrelil več raket proti izraelski Haifi.

V približno dveh tednih okrepljenih spopadov je bilo v Libanonu ubitih že več kot 1100 ljudi. Več kot milijon je razseljenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta