Napeto med ZDA in Iranom: EU ne more zaustaviti zaostritve konflikta

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
07.01.2020 18:08

S profesorjem mednarodnih odnosov Bojkom Bučarjem o napetostih med Iranom in ZDA, medtem pa so pogreb ubitega generala v Kermanu včeraj morali preložiti, saj je v stampedu umrlo vsaj 56 pogrebcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Množica Iračanov na pogrebu ubitega generala Sulejmanija
Reuters

Ob zadnjih napetostih med Iranom in ZDA je sedanji evropski poslanec, prej pa profesor mednarodnih odnosov, Milan Brglez tvitnil: "Spet smo na točki nič, svet drvi v brezno jedrskega oboroževanja. In to vse zaradi nepremišljene politike ZDA in neoperativnosti zunanje in varnostne politike EU." Omenjeni odnosi se z veliko hitrostjo bližajo eskalaciji, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump ukazal s pomočjo brezpilotnega letala minuli petek ubiti vodjo elitnih enot iranske revolucionarne garde Al Kuds, generala Kasema Sulejmanija. Drugega najbolj vplivnega človeka Irana so v njegovem rodnem iranskem mestu Kerman skušali pokopati včeraj. Prišlo je menda kar milijon ljudi, zgodila pa se je tragedija. V stampedu naj bi bilo po podatkih iranskih oblasti umrlo vsaj 56 ljudi, še 190 je bilo ranjenih. Zavoljo te nesreče so nato pogreb preložili.

Kdor se igra z ognjem ...
O tem, da Evropska unija (EU) nima veliko možnosti poseči v zaostrovanje odnosov med Iranom in Združenimi državami Amerike ter potegniti ročne zavore, smo govorili z drugim profesorjem mednarodnih odnosov z ljubljanske fakultete za družbene vede, Bojkom Bučarjem: "Tudi evropski mehanizem, ki naj bi po odstopu ZDA od jedrskega sporazuma z Iranom evropskim podjetjem zagotovil nadaljnje sodelovanje z iranskim gospodarstvom, praktično ne deluje. EU pač mora slediti ZDA v teh sankcijah zoper Iran, čeprav so njena podjetja prizadeta. Tu se vidi, da EU ne zmore igrati neke velike vloge, kar na žalost vidimo tudi drugod, recimo v odnosu do Rusije. Rusija si lahko privošči kršitev sankcij, kljub avtoriteti Organizacije združenih narodov in Varnostnega sveta, EU pa ne."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta