Kralj čaščen kot bog

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
05.05.2019 18:08

Procesijo po kronanju Mahe Vadžiralongkorna si je v Bangkoku ogledalo okoli 200 tisoč ljudi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tajskega kralja Maho Vadžiralongkorna je danes, dan po kronanju, na sedemkilometrski pisani paradi v prestolnici Bangkoku pozdravila okoli dvestotisočglava množica, ki se je zbrala kljub žgočemu soncu in 37 stopinjah Celzija v senci. Zbrani so bili oblečeni v rumene majice in so s tajskimi zastavami mahali novemu kralju ter mu želeli dolgoživost, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Kralja, oblečenega v tradicionalno zlato obleko in pod črnim klobukom, je na nosilnici nosilo 16 vojakov, menjali so se vsakih 500 metrov. Prisotna je bila tudi kraljeva že četrta žena Sutida. Da se je trikrat ločeni Maha Vadžiralongkorn znova poročil, je javnost izvedla komaj tri dni pred kronanjem. Procesija je trajala več kot štiri ure. Med potjo se je ustavila pri treh večjih budističnih templjih, je poročala slovenska tiskovna agencija STA. V njih se je 66-letni kralj Rama X., namreč deseti kralj od začetka dinastije Čakri leta 1782, poklonil podobam Bude.
V kraljevi palači se je okronal že v soboto na razkošni slovesnosti, ki je vključevala budistično in hindujsko obredje. Po obredu očiščenja si je sam nadel na glavo 7,3 kilograma težko zlato krono. Položaj je Rama X. sicer prevzel že pred dvema letoma in pol, ko je umrl njegov oče Bumibola Aduljadedža. Na Tajskem kralj velja za božanstvo, ščiti pa ga tudi eden najstrožjih zakonov proti žalitvi monarhov na svetu. Za večino Tajcev je bilo tokrat prvič, da so bili lahko priča blišču in veličini kronanja. Zadnja takšna slovesnost je namreč potekala leta 1950, ko so kronali njegovega očeta.
Slovesnosti se končajo jutri s kraljevim nagovorom z balkona kraljeve palače. Za tridnevno kronanje bodo Tajci porabili okoli 30 milijonov evrov, piše britanska tiskovna agencija Reuters. Tajska kraljeva družina je z več kot 35 milijard evrov vrednim premoženjem ena najbogatejših monarhij na svetu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta