Hrvaška bi prodala večino Croatie Airlines, v Sloveniji se je iztekel rok za nakup poslovne celote Adrie Airways

Gregor Grosman Gregor Grosman
11.11.2019 17:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Hrvaška vlada namerava prodati 70-odstotni delež letalskega prevoznika Croatia Airlines, poroča spletni portal EX-YU Aviaton. Obdržali bi 30 odstotkov lastništva. Oleg Butković, minister za morje, promet in infrastrukturo, je po poročanju portala izrazil prepričanje, da bo odločitev vlade o dokapitalizaciji Croatie Airlines v skupni višini 33,7 milijona evrov olajšala iskanje strateškega partnerja. "Svetovalci trenutno iščejo potencialnega strateškega partnerja in se bodo do konca leta odločili o najboljšem možnem modelu za dokapitalizacijo. Po tem bomo objavili javno ponudbo," je dejal. Vladni načrt predvideva, da morajo strateškega partnerja najti najpozneje do konca junija 2020. Butković dodaja, da se trenutno osredotočajo na iskanje vlagatelja iz letalskega sektorja, vendar ne bodo vztrajali pri tem. Potencialni vlagatelji naj bi že pokazali zanimanje. 

Spodletel poskus privatizacije bi pomenil podoben scenarij kot pri Adrii Airways

Hrvaški letalski prevoznik Croatia Airlines je v prvih devetih mesecih letos ustvaril 48,4 milijona kun (6,5 milijona evrov) čiste izgube, so iz družbe sporočili konec meseca oktobra. Čeprav so se prihodki družbe, ki letos praznuje 30. obletnico, v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za 1,4 odstotka. Dobiček iz drugega in tretjega trimesečja letos tako ni zadostoval za pokrivanje izgube, ki jo je družba ustvarila v času zimskega voznega reda. Hrvaška vlada je v predlogu državnega proračuna za leto 2020, za stabilizacijo poslovanja nacionalnega letalskega prevoznika namenila 150 milijonov kun (20,2 milijona evrov), prvo finančno injekcijo za letos pa so odobrili že sredi septembra, šlo je za nakazilo 100 milijonov kun (13,5 milijona evrov).

Airbus A319 Adrie Airways, registriran pod oznako S5-AAR bo po novem letel v barvah letalskega prevoznika Air Serbia.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta