Mesec dni po stečaju Adrie Airways: Čas beži, piloti tudi, vlada še preračunava

Gregor Grosman Gregor Grosman
07.11.2019 18:23

Izračuni, ali ustanoviti novo letalsko družbo ali ne, naj bi bili pripravljeni v kratkem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Dober mesec dni je minil, odkar je šla v stečaj letalska družba Adria Airways. 7. oktobra je stečajni upravitelj Janez Pustatičnik pričel zaposlenim vročati odpovedi o zaposlitvi, svoje uniforme so v dneh, ki so sledili, morali oddati piloti in člani kabinskega osebja. Adria Airways imela v času stečaja 558 zaposlenih, po internih podatkih iz letnega poročila družbe za leto 2018 je decembra lani zaposlovala 167 pilotov in 147 članov kabinskega osebja. Pustatičnik nam je povedal, da so bile medtem odpovedi pripravljene in poslane tudi zaposlenim v Švici, popis premoženja družbe pa je še v teku. "Veliko izzivov je še na področju ugotavljanja stanja rezervnih delov, ki se nahajajo pri nas in na letališčih v tujini ter pri poslovnih partnerjih. Nekateri so v lasti najemodajalcev, drugi so od Adrie Airways. Po izvedeni inventuri sledi cenitev premoženja," nam je pojasnil stečajni upravitelj, ki do 11. novembra pričakuje ponudbe za nakup poslovne celote družbe Adrie Airways. Ponudniki lahko dajo svojo ponudbo tudi za del poslovne celote, "po pregledu ponudb se bo natančneje vedelo glede izkazanega zanimanja, in na tej podlagi bomo sprejeli tudi aktivnosti glede nadaljnjega poteka v stečajnem postopku". Pustatičnik nam je povedal še, da zanimanje za nakup obstaja, da so več pogovorov z domačimi in tujimi interesenti že imeli, vendar pa izkazan interes ustno ali po elektronski pošti ni dovolj.

Načrtujejo izgubo

V sredo je na DUTB potekal sestanek na temo ustanovitve novega nacionalnega letalskega prevoznika, ki naj bi se po nekaterih informacijah imenoval Air Slovenia. Na vprašanje, kako daleč sta analiza stanja in izračun stroškov vzpostavitve letalskega prevoznika, pri DUTB odgovarjajo, da je bila družba kot specialist za prestrukturiranje družb v težavah iz ministrstva za gospodarstvo pozvana k proučitvi finančnega stanje družbe Adria Airways. "Stanje smo proučili in o ugotovitvah obvestili ministrstvo. Več v tem trenutku ne moremo komentirati," so pojasnili.

Robert Balen

Piloti po kruh v tujino

Pilot z dolgoletnim stažem pri Adrii Airways, nam je povedal, da je bil tudi on v sredo na sestanku z DUTB, kjer delajo analize, ali bo država ustanovila novo podjetje ali ne. "Nekaj računajo, a ne vem, če delajo prav. Napačne ljudi imajo ob sebi. Mi smo mislil, da bomo sodelovali, da jim pomagamo. Dali smo jim naše finančne izračune. Kaj bodo naredili, pa ne vem," razlaga sogovornik, ki je medtem že podpisal pogodbo z novim delodajalcem. "Ne vem več, kaj se dogaja. Ne morem čakati, da se bo država česa spomnila," pravi pilot, ki že obiskuje šolanja za pilotiranje letala Boeing 787 - Dreamliner. "Zame je to napredovanje in nov izziv," pravi, in še, da bo nova služba zanj celo manj naporna. Zaradi dolgih letov. "Prej sem v štirih dneh moral opraviti dvajset letov, zdaj bom dva."
Pilota ne skrbi niti slab položaj letalske družbe Croatia Airlines, ki posluje z rdečimi številkami. V primeru, da bi se tudi pri hrvaškem prevozniku zgodil najbolj črn scenarij - stečaj, in bi se na trgu dela kot iskalci zaposlitve pojavili tudi njihovi piloti, Sogovornik pravi, da je služb za vse dovolj. Ob začetku stečaja Adrie Airways je dejal, da se mora naša vlada izjasniti v mesecu dni, saj bo sicer ostala brez kadra. "Že zdaj je šlo delat drugam ogromno pilotov. 22. oktobra smo še bili zaposleni v Adrii, deset dni kasneje pa je kakšnih 30 do 40 pilotov že našlo zaposlitev, morda celo več," dodaja bivši zaposleni pri Adrii, ki točnih podatkov sicer nima. O ustanovitvi nove letalske družbe na slovenskih tleh nima dobrega občutka, pravi. "Ne zato, ker se ne bi dalo, ampak ne razumem, zakaj niso sprejeli ponujene roke."

Na Brniku polna letala

Pri družbi Fraport, upravniku ljubljanskega Letališča Jožeta Pučnika, so ponovno izpostavili, da še zmeraj intenzivno delajo na restavriranju mreže letenja. Bistvene spremembe pričakujejo v poletni sezoni, ki se prične konec meseca marca, ne izključujejo pa možnosti, da bi že pred tem datumom prišlo do določenih sprememb. Tako so že tudi pri Lufthansi, ki je prevzela povezavi Ljubljana-Frakfurt in Ljubljana-München, napovedali, da nameravajo prilagoditi termine sedanjih popoldanskih letov v vozlišče v Frankfurtu. V sistemu Amadeus je že napovedana nočitev letala v Ljubljani, so pojasnili pri Fraportu, kar pomeni, da bo letalo iz Nemčije v Ljubljano priletelo pozno zvečer, nazaj pa poletelo zgodaj zjutraj. Takšne prilagoditve pri upravniku razumejo kot optimizacijo voznega reda.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta