Glamurozna bivša podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili ostaja na hladnem

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
12.12.2022 07:13
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eva Kaili med oktobrskim obiskom v Katarju, ko se je srečala tudi s tamkajšnjim ministrom za delo Alijem bin Samikhom Al Marrijem
Reuters

V Strasbourgu se je zadnje letošnje zasedanje Evropskega parlamenta (EP) začelo v senci enega največjih podkupovalnih škandalov v zgodovini te institucije. Belgijski organi pregona so zaradi obtožb o korupciji, za katero stoji menda gostitelj svetovnega nogometnega prvenstva Katar, pridržali šest ljudi. Najbolj odmeva, da je med priprtimi podpredsednica parlamenta iz politične skupine socialistov in demokratov (S&D) Eva Kaili. Glamurozna, kot piše bruseljski portal Politico, 44-letna nekdanja televizijska napovedovalka iz Grčije je tam zelo znana in je bila v EP med najvplivnejšimi.

Katar kot problem in zgled

Na korupcijsko afero sta se v nedeljo odzvala slovenska evroposlanca Milan Brglez in Matjaž Nemec iz vrst S&D. Novica ju je šokirala. Poudarila sta, da je "korupcija zlo sodobnih družb, ki ruši temelje demokracije", in pozvala h krepitvi mehanizmov za boj proti njej ter k neodvisni preiskavi. Poslanca smo včeraj iz Večera povprašali, čemu sta prejšnji mesec glasovala proti uvrstitvi vprašanja kršenja človekovih pravic v Katarju na dnevni red zasedanja EP, kar je zahtevala evropska Levica. Nemec: "Kot evropski poslanec sem večkrat opozoril na razmere v Katarju, bil oster do vsakršne relativizacije nepravilnosti, nezakonitosti in grobega kršenja človekovih pravic v tej državi. Ne nazadnje sem pri glasovanju o resoluciji o Katarju, o kateri me sprašujete in o kateri smo nato glasovali približno mesec dni kasneje, podprl številne amandmaje, ostrejše in odločnejše od predvidenega osnovnega besedila resolucije." Brglez je bil proti umestitvi na dnevni red, ker "sem menil, da je treba počakati poročilo Odbora za zunanje zadeve (AFET), ki naj bi opravil misijo v Katarju in pripravil poglobljeno gradivo za resolucijo. Nato sem podprl dopolnila, ki so bila še ambicioznejša od osnovnega besedila, in končno resolucijo. Sicer pa: varovanje človekovih pravic in pravic delavcev je eno mojih najpomembnejših vodil."

Stališče S&D, da se z glasovanjem o resoluciji počaka na decembrsko poročilo odbora AFET, je bilo sprejeto izključno zaradi napovedane misije tega odbora, torej trdita oba poslanca. Češ, s poročilom AFET je "resolucija vsebinsko pridobila ter se oprla na več dejstev in konkretnih ugotovitev. Tako ima EP možnost večjega pritiska na Katar in odprta vrata za sprejem sankcij." Zgolj omenimo, kot piše tudi evropski Observer, da so se pred resolucijo mnogi v EP nagibali k brezvizumskemu režimu za Katarce. Tudi Eva Kaili, ki je ob svojem obisku Katarja pred prvenstvom državo, ki je tedaj zavoljo kritik nekoliko že spremenila odnos do tujih delavcev, celo postavila za zgled drugim v regiji pri varovanju pravic delavcev migrantov.

epa10362177 A general view on the plenary hall at the start of the session of the European Parliament in Strasbourg, France, 12 December 2022. Belgian federal prosecutor said in a statement four of six people within the European Parliament were detained on 09 December and have been charged with 'participation in a criminal organization, money laundering and corruption' and remanded in custody. Greek MEP and European Parliament Vice President Eva Kaili has reportedly been among those arrested in an investigation into suspected bribery by a Gulf state. EPA/JULIEN WARNAND
Julien Warnand

Afera od Bruslja pa vse do Trsta

Franc Bogovič je tako kot Ljudmila Novak - oba iz Evropske ljudske stranke (EPP) - novembra tudi glasoval proti uvrstitvi resolucije o Katarju na dnevni red. Naj tu povemo, da so se ostali evropski poslanci iz Slovenije tedaj glasovanju izognili. Bogovič pravi: "O stanju človekovih pravic ob svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju sem glasoval v skladu s stališčem svoje EPP. Prevladalo je stališče, da je razprava o tem v času, ko je svetovno prvenstvo že v teku, bistveno prepozna. Ker pa je omenjena točka naposled bila uvrščena na dnevni red zasedanja, smo v politični skupini EPP aktivno pristopili k razpravi in pripravi skupnega predloga resolucije, ki sem jo seveda podprl." Ljudmila Novak nam je potrdila, da je odločitev za glasovanje proti sprejelo vodstvo EPP. Sicer pa meni: "Ta korupcijski škandal bi moral biti preiskan in razrešen že pred časom. Žalosti me, da so na površje začele prihajati podrobnosti, ki segajo tudi v EP oziroma do politične skupine S&D. Zavzemam se, da vsi, ki so pri tem sodelovali, nosijo odgovornost po materialni in človeški strani." Pove še, da je parlament v resoluciji Katar nedvoumno pozval, "naj nemudoma podpiše Mednarodno konvencijo o zaščiti pravic vseh delavcev migrantov in njihovih družinskih članov."

Belgijska policija je v petek zavoljo obtožb o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja preiskala domove 16 osumljencev. Zasegli so okoli 600 tisoč evrov, več mobilnikov in računalnikov. Med priprtimi je partner Eve Kaili, Italijan Francesco Giorgia, ustanovitelj nevladne organizacije Fight Impunity s sedežem v Bruslju. Priprli so še vsaj dva Italijana. Eden je Pier Antonio Panzeri, nekdanji poslanec S&D, drugi pa sindikalist Luca Visentini. To je, sodeč po pisanju Primorskega dnevnika, dvignilo v Trstu precej prahu, saj je bil Furlan Visentini več let na čelu sindikata UIL v Trstu, novembra letos je postal generalni sekretar Mednarodne konfederacije sindikatov (ITUC), pred tem je vodil Evropsko konfederacijo sindikatov (ETUC). Tožilstvo v Bruslju je sporočilo, da je bila v soboto izvedena preiskava tudi na domu še enega poslanca Evropskega parlamenta, Belgijca Marca Tarabelle iz S&D, a ni poročil, da je med priprtimi. Grške oblasti so včeraj zamrznile vse premoženje Eve Kaili in njenih sorodnikov.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine