(FOTO in VIDEO) Potres v Turčiji in Siriji smrtonosen zaradi več razlogov: Kaj o dogodku pravi slovenski seizmolog?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V katastrofalnem potresu z magnitudo 7,8, ki je danes prizadel območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po najnovejših uradnih, a še vedno začasnih podatkih, umrlo več kot 3000 ljudi. Poškodovanih je več kot 13.000 ljudi. V Turčiji so razglasili sedemdnevno žalovanje.

Adana, Turčija
Reuters
Reuters

Število žrtev bo gotovo še naraslo, saj je več tisoč ljudi ujetih pod ruševinami zrušenih poslopij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Prizadeto okoli 300-kilometrsko območje 

Prvi potres se je zgodil ob 1.17 po srednjeevropskem času, epicenter pa je bil blizu turškega mesta Gaziantep nedaleč od meje s Sirijo. Globina potresa je bila približno 18 kilometrov, je sporočil ameriški geološki zavod (USGS).

Turčija
EPA

Prizadeto je obmejno območje od Alepa v Siriji do turškega Diyarbakira več kot 300 kilometrov severovzhodno. Reševanje marsikje ovira še sneženje.

Turčija
EPA
Reuters

Med najhuje prizadetimi je pokrajina Hataj na meji s Sirijo. Turški mediji poročajo, da je zravnana z zemljo, prizori pa spominjajo na vojno.

EPA
Turčija
EPA

Nikoli še tako 

Nočnemu potresu je sledilo še najmanj 60 popotresnih sunkov. Število poškodovanih gre v tisoče. "Majali smo se skoraj minuto," je povedal Turek iz Adane, prepričan, da bo skupaj z družino umrl v stanovanju v petem nadstropju. "Nikoli v življenju nisem videl česa takšnega. Rekel sem: Potres je, vsaj umrli bomo skupaj."  

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je žrtvam izrazil sožalje in pozval k enotnosti v državi. "Upamo, da bomo to nesrečo skupaj prebrodili čim prej in z najmanj škode," je zapisal na twitterju in dodal, da se zbirajo reševalne ekipe iz vse države.

Številne stavbe so se porušile, reševalne ekipe pa pod ogromnimi kupi ruševin iščejo preživele.

Sirija
EPA
Turčija
Reuters
Sirija
Reuters
Jandaris, Sirija 
Reuters
Sirija
Reuters

Zaradi potresa je prišlo tudi do eksplozije na plinovodu v turškem Hayatu.

Potres v Turčiji in Siriji smrtonosen zaradi več razlogov

Močan potres z magnitudo 7,8, ki je danes prizadel Turčijo in Sirijo, je bil po mnenju strokovnjakov še posebej smrtonosen in uničujoč zaradi kombinacije različnih dejavnikov, kot so čas, lokacija, slaba konstrukcija porušenih stavb in dejstvo, da gre za razmeroma mirno prelomnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Veliko uničenje je potres deloma povzročil zaradi jakosti, saj je bil najmočnejši potres v Turčiji od leta 1939, in pa tudi zato, ker je prizadel naseljena območja.

EPA

Drugi razlog je, da se je zgodil ob 4.17 po lokalnem času, kar pomeni, da so bili speči ljudje ujeti na svojih domovih, ko so se poslopja porušila, je za AFP povedal Roger Musson, častni raziskovalni sodelavec na Britanskem geološkem zavodu.

Po njegovih besedah tudi gradnja poslopij ni bila "ustrezna za območje, ki je dovzetno za velike potrese". To bi sicer lahko bila deloma tudi posledica dejstva, da je bila prelomnica, na kateri se je danes zgodil potres, v zadnjem času razmeroma mirna.

Turčija se namreč nahaja na enem od potresno najbolj aktivnih območij na svetu. Leta 1999 je tako potres ob t.i. severnoanatolski tektonski prelomnici v regiji Duzce na severu države zahteval več kot 17.000 življenj.

Današnji potres pa se je zgodil na drugi strani države, vzdolž t.i. vzhodnoanatolske prelomnice, kjer potresov z magnitudo 7 ni bilo že več kot dve stoletji. Zaradi tega obstaja možnost, da so prebivalci zanemarili nevarnost območja, je dejal Musson.

Reuters

Ravno zato, ker na tej prelomnici tako dolgo ni bilo močnega potresa, pa se je morda nabralo veliko energije, je dodal in ocenil, da to teorijo potrjuje jakost popotresnih sunkov in drugega današnjega potresa, ki je imel magnitudo 7,5.

Današnji potres skoraj ponovitev tistega na istem območju 13. avgusta 1822

Današnji potres je po njegovi oceni skoraj ponovitev tistega na istem območju 13. avgusta 1822, ki je povzročil ogromno škodo, uničil cela mesta in zahteval več deset tisoč življenj. Popotresni sunki so takrat sledili do junija naslednjega leta, je še povedal.

Žarišče današnjega potresa je bil na razmeroma majhni globini, približno 17,9 kilometra, v bližini turškega mesta Gaziantep, ki ima dva milijona prebivalcev.

Reuters

Zgodil se je zaradi premika arabske tektonske plošče proti severu, ki je "drsela mimo Turčije", tako da premik ni bil gladek. Žarišče takšnega potresa je manj pomembno od tega, kako daleč se je razpoka razširila vzdolž prelomnice. V tem primeru se je razširila za sto kilometrov, kar pomeni, da je bil potres na tem območju "dejansko na samem vrhu".

EPA

Carmen Solana, vulkanologinja z britanske univerze v Portsmouthu, pa je opozorila, da je na potres odporna infrastruktura na jugu Turčije in zlasti v Siriji pomanjkljiva. V Siriji pa so mnoge strukture oslabljene že zaradi več kot desetletja vojne.

Reuters

Kot odgovor na potres leta 1999 je sicer turška vlada leta 2004 sprejela zakonodajo, ki določa, da morajo vse nove gradnje izpolnjevati sodobne standarde potresne gradnje. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je močno gradnjo postavil za politično prednostno nalogo, ko je leta 2020 potres zahteval 114 življenj.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta