zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

V Turčiji kar nekaj Slovencev, a ne na območju katastrofalnega potresa, zagotavljajo v turističnih agencijah

STA, Va
06.02.2023 10:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Čeprav je Turčija med Slovenci priljubljena destinacija, slovenske turistične agencije v zimskem času ne organizirajo potovanj na območje, ki ga je ponoči prizadel potres. Na zunanjem ministrstvu nimajo podatkov, da bi bil kak Slovenec v potresu prizadet, so povedali za STA. Ministrstvo sicer odsvetuje potovanje na jugovzhod Turčije.

Mirjana Brajič iz agencije M&M Turist je pojasnila, da Slovenci z njimi trenutno dopustujejo v Antaliji, kar pa je skoraj 500 kilometrov zahodno od območja potresa. Po informacijah, ki jih ima, so tresenje tal komajda čutili in ni bistveno zmotilo njihovih počitnic.

Tudi druge agencije, med njimi agencija Oskar, turistov trenutno ne pošiljajo na vzhod Turčije, saj zaradi nizkih temperatur ni tako zanimiv. Večinoma v tem času organizirajo potovanja v Istanbul, ki pa je od žarišča potresa oddaljen še nekaj sto kilometrov več kot Antalija.

Tudi Slovenija pripravljena pomagati 

Ministrstvo za zunanje zadeve podatke o morebitnih slovenskih žrtvah še zbira. Na twitterju so zapisali, da sočustvujejo s prebivalstvom Turčije in Sirije, izrekajo sožalje družinam žrtev in ranjenim želijo hitro okrevanje. "Slovenija je pripravljena pomagati," dodajajo.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je že pred tem v tvitu izrazila žalost ob novicah o katastrofalnem potresu in v imenu Slovenije izrekla globoko sožalje vsem prizadetim.

Slovenija je pripravljena nuditi pomoč ob današnjem uničujočem potresu v jugovzhodni Turčiji, je na twitterju zatrdil slovenski premier Robert Golob. To so tvitnili tudi na zunanjem ministrstvu, predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je izrazila sožalje vsem, ki jih je potres prizadel, ter zaželela uspešno delo reševalnim ekipam.

Premierja Goloba je uničujoči potres v jugovzhodni Turčiji pretresel. "Moje misli so z družinami in bližnjimi žrtev ter z ranjenimi v Turčiji in Siriji. Slovenija je pripravljena nuditi pomoč," piše na twitterju vlade.

Tudi na MZZ so že pred tem zapisali, da "je Slovenija pripravljena pomagati" po potresu. Sočustvujejo s prebivalstvom Turčije in Sirije, izrekajo sožalje družinam žrtev in ranjenim želijo hitro okrevanje.

Tudi Pirc Musar je "v imenu svoje države in našega naroda" izrekla iskreno sožalje prebivalcem obeh držav. "V mislih smo z družinami tragično preminulih. Ranjenim želimo uspešno okrevanje, reševalnim ekipam pa varno posredovanje," je tvitnila.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?