Evropska komisija priporočila začetek pristopnih pogajanj z BiH

STA, M.R.
12.03.2024 19:19

Evropska komisija je državam članicam priporočila začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
EPA

Kot je že pred tem v Evropskem parlamentu povedala predsednica komisije Ursula von der Leyen, je namreč BiH pokazala, da lahko izpolni pogoje za članstvo, bo pa pred pridružitvijo morala narediti še dodaten napredek. "Odkar smo ji podelili status kandidatke, je Bosna in Hercegovina naredila občudovanja vredne korake naprej. V nekaj več kot enem letu je naredila večji napredek kot v celem desetletju," je v Strasbourgu povedala von der Leyen.

Pri tem je izpostavila polno uskladitev BiH z evropsko zunanjo in varnostno politiko. Po njenih besedah pa Sarajevo sprejema tudi pomembne zakone, med drugim o preprečevanju nasprotja interesov, o boju proti pranju denarja ter o preprečevanju financiranja terorizma. Prav tako izboljšuje upravljanje migracij, saj je BiH pripravljena na začetek pogajanj o sodelovanju z evropsko agencijo Frontex.

"Seveda bo potreben dodaten napredek, da se bo lahko pridružila naši uniji. Vendar pa ta država kaže, da lahko izpolni pogoje za članstvo in upe državljanov po pridružitvi naši družini. Zato bomo danes Svetu EU priporočili začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino," je poudarila predsednica.

To je komisija na popoldanskem kolegiju komisarjev tudi storila. Obenem je priporočila, da države članice okvir za pogajanja z BiH, ki bo podlaga za vsebinska pogajanja, potrdijo, ko bo ta sprejela še nekatere nadaljnje ukrepe.

Poročilo o napredku BiH, ki vključuje tudi priporočilo za začetek pogajanj, bodo prihodnji torek najprej obravnavali ministri članic za evropske zadeve. O začetku pogajanj pa bodo odločali voditelji držav članic na vrhu 21. in 22. marca.

Predsednica je sicer v dopoldanski razpravi z evropskimi poslanci dejala še, da je sporočilo, ki prihaja iz BiH, jasno, zato mora biti jasno tudi sporočilo EU. "Prihodnost Bosne in Hercegovine je v naši uniji," je povedala in požela aplavz evropskih poslancev.

BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016. Evropska komisija ji je nato leta 2019 postavila 14 pogojev, ki bi jih morali izpolniti za status kandidatke. Čeprav BiH pogojev še ni izpolnila, ji je EU decembra 2022 v luči vojne v Ukrajini vseeno podelila status kandidatke. Zdaj pa se ji torej obeta še začetek pogajanj.

Bruselj predstavil podlago za pristopna pogajanja z Ukrajino in Moldavijo

Poleg tega je Evropska komisija danes predstavila predloga okvirjev za pristopna pogajanja z Ukrajino in Moldavijo, ki bosta vsebinska podlaga za pogovore o pridružitvi teh dveh držav kandidatk uniji. Zdaj jih bo obravnaval Svet EU, v katerem so zastopane države članice.

Kot so pojasnili na komisiji, osnutka okvirjev opredeljujeta načela, na katerih bodo temeljila pogajanja, njihovo vsebino in potek. "Cilj pogajanj je, da Ukrajina in Moldavija v celoti sprejmeta evropski pravni red ter zagotovita njegovo polno izvajanje," so zapisali.

Dodali so, da so pri pripravi upoštevali tudi izkušnje iz preteklih širitev in pogajanj, ki so v teku. Osnutka pogajalskih okvirjev temeljita na spremenjeni širitveni metodologiji, v skladu s katero je pravni red EU razdeljen na približno 30 pogajalskih poglavij, ki so po novem združena v šest tematskih sklopov.

Ključen je sklop, povezan z vladavino prava, s katerim se bodo pogajanja začela in končala. Preostali sklopi se nanašajo na notranji trg; konkurenčnost in vključujočo rast; zeleni načrt in trajnostno povezljivost; vire, kmetijstvo in kohezijo ter zunanje odnose.

Zdaj bodo predloga pogajalskih okvirjev obravnavale države članice. Ko bodo uskladile stališča, ju bo predsedstvo Sveta EU kandidatkama predstavilo na prvih medvladnih konferencah, s čimer se bodo pogajanja uradno začela, so pojasnili na komisiji.

Poudarili so, da so Svetu EU pripravljeni poročati o napredku teh dveh držav, doseženem od objave širitvenega poročila 8. novembra lani. V njem je komisija priporočila začetek pristopnih pogajanj, potrditev pogajalskih okvirjev pa šele, ko bosta sprejeli nekatere dodatne ukrepe.

To so v sklepih decembrskega vrha zapisali tudi voditelji držav članic EU, ki bodo o nadaljnji podpori Ukrajini na njeni poti v unijo znova razpravljali na vrhu konec prihodnjega tedna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta