Borut Pahor: Vse mora biti pripravljeno za hiter umik vojakov iz Iraka

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
07.01.2020 19:04

Šest slovenskih vojakov ostaja na vojaški aktivnosti v severnem delu Iraka. Podrobneje na vladni ravni o zaostritvi razmer še niso razpravljali, se pa usklajujejo med ministrstvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski vojaki za zdaj še ostajajo na vojaški aktivnosti v Iraku.
Andrej Petelinšek

Varnost naših vojakov mora ostati prvo vodilo ukrepanja naše države, je v luči ameriške likvidacije vplivnega iranskega generala Kasema Sulejmanija in posledične zaostritve razmer na tamkajšnjih območjih, kjer so nameščeni tudi slovenski vojaki, včeraj ugotavljal Samo Bevk, predsednik parlamentarnega odbora za obrambo. Skrb za pripadnike Slovenske vojske (SV), ki sicer na vojaški aktivnosti na severu Iraka sodeluje že od leta 2016, so namreč v teh dneh izrazili različni akterji v slovenskem političnem prostoru, sploh včeraj, ko ministrstvo za obrambo ni napovedalo (morda pričakovanega) umika s terena.
Slovenska vojska: Vojaki se počutijo dobro
Po ponedeljkovi odločitvi zveze Nato, ki je začasno ustavila usposabljanja v Iraku, so se za premestitev dela svojih pripadnikov odločili Nemci, vojake umikajo še Italijani in Hrvati. Šest slovenskih vojakov pa ostaja, ti kot inštruktorji delujejo v centru za usposabljanje v mestu Erbul v iraškem Kurdistanu in pod vodstvom Nemčije pomagajo pri urjenju pripadnikov iraških oboroženih sil, pri čemer je SV tam prisotna že od leta 2016.
Nas je pa ob vseh zagotovilih, da so razmere v tem delu države, kjer je matična baza slovenskih pripadnikov, stabilne, vendarle zanimalo, kako se vojaki na terenu počutijo in kaj pravzaprav zajemajo njihove vsakodnevne naloge. V SV identiteto teh vojakov, sicer pripadnikov enote za specialno delovanje, skrbno varujejo, ne želijo izdati niti podatka o obsegu omenjene enote. So pa povedali, da je Poveljstvo sil SV preko svojega operativnega centra v nenehni povezavi z vsemi vojaškimi kontingenti, ob tem pa so zagotovili še, da "pripadniki pravijo, da so v bazi v Erbilu in se počutijo dobro". Omenjeni vojaki sicer v okviru vojaške aktivnosti svetujejo kot mentorji na področjih pehotne oborožitve in taktike, temeljne medicinske pomoči, inženirstva in zvez, so nam še pojasnili.

Ljubica Jelušič
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta