Beograd: Brutalnost policistov in demonstrantov

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
08.07.2020 19:07

Napoved predsednika Aleksandra Vučića, da bo za konec tedna spričo vse hujšega širjenja okužbe z novim koronavirusom znova omejil gibanje in uvedel policijsko uro, je razbesnela Beograjčane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tolkli so tako demonstranti kot policisti.
Reuters

V središču Beograda so v torek zvečer izbruhnili množični protesti, ki so se zavlekli do zgodnjih jutranjih ur. Spremljali so jih siloviti izgredi in spopadi s policisti. Več tisoč jeznih Beograjčanov se je okoli 21. ure zbralo pred skupščino po nagovoru predsednika Aleksandra Vučića o novih omejitvah zaradi koronavirusa, v katerih je za konec tedna spet napovedal policijsko uro. Nekaj protestnikom, menda skrajno desničarske provenience, je celo za 20 minut uspelo vdreti v poslopje parlamenta.
Spričo nočnih dogodkov je Vučić popoldne javno nagovoril državljane in odgovarjal še na nekaj novinarskih vprašanj. "Sinoči smo bili v Beogradu priče najbrutalnejšemu političnemu nasilju zadnjih nekaj let," je dejal. "Čeprav so dogajanje opravičevali z ukrepi zoper novi koronavirus, je to bil agresivni politični protest, neprijavljen in nezakonit."

Kriminalni in tuji vplivi

Sprva je bilo protestnikov nekaj sto, a je po zaslugi družabnih omrežij njihovo število hitro naraslo na več tisoč. Vzklikali so, da Vučić "prodaja" Kosovo, da je "lopov" in "peder", da naj "odstopi" in naj ga "aretirajo", pa da je "Kosovo srce Srbije" in "nočemo migrantov". Policiste naj bi bili protestniki začeli obmetavali z jajci, kamenjem, steklenicami in baklami. Zagorelo je več deset smetnjakov in avtomobilov, tudi pet policijskih, kot rečeno, je manjša skupina vdrla v parlament. Potem ko so dobili okrepitve na konjih in s policijskimi psi, pa je policistom protestnike okoli druge ure zjutraj z ogromnimi količinami solzivca in uporabo gumijevk le uspelo pregnati. V spopadih je bilo ranjenih najmanj 43 policistov in 17 protestnikov, v policijskem pridržanju je 23 oseb. Mediji so s terena, med njimi regionalna televizija N1, poročali tako o napadih na policiste kot o policijskem nasilju ter predvsem o brutalnosti policistov v civilu in nasilnih aretacijah. Vučić je zavrnil obtožbe, rekoč, da je policija tri ure stoično prenašala metanje kamenja in drugih predmetov, ko pa je bila ogrožena državna lastnina, parlament, je reagirala odločno.
Vučić je tudi obtožil posamezne medije, da so na protestu nekatere osebe s kriminalno preteklostjo predstavljali kot heroje. Med napadalci na policijo naj bi bili tudi kriminalci z območij bivše Jugoslavije, je zatrdil Vučić: "Naše sosede bomo vprašali, kaj so iskali pri nas." Vučić je dodal, da ni bilo samo "kriminalnega vpliva", pač pa naj bi bil prisoten tudi "tuji faktor, se pravi tuje obveščevalne službe". Ni povedal, od kod. So pa novinarji z vprašanji razkrili, da naj bi bili na protestih sodelovali državljani Črne gore in Rusije, namigovali so tudi, da se kaosa v Srbiji veselijo nekateri krogi na Hrvaškem. Citirali so bivšo hrvaško premierko Jadranko Kosor, ki da je zavoljo nasilja v Beogradu menda od Evropske ljudske stranke zahtevala, naj izključi Vučićevo Srbsko napredno stranko. Kot laž je Vučić zavrnil pričevanje nekega mladeniča, da mu je oče v zemunski bolnišnici umrl od covida-19, ker zanj ni bilo respiratorja.
Vučić je menil, da opozicija na nedavnih volitvah, na katerih je premočno zmagala njegova partija, po volji ljudstva ni mogla priti v parlament, zato je to skušala storiti s kamenjem: "Toda Srbija ne bo nikomur, naj bo domač ali tujec, dovolila ogrožati miru in stabilnosti, vdirati v parlament in napadati policiste." Vzklike demonstrantov, da je zavoljo Kosova izdal Srbijo, je Vučić zavrnil z besedami: "V Pariz in Bruselj grem - in to ne nocoj, pač pa šele jutri zjutraj -, ker bom pred Emmanuelom Macronom, Angelo Merkel in Charlesom Michelom branil Kosovo in Metohijo ter Srbijo."

Bolnišnice so polne!

V Srbiji je bilo samo v torek 357 na novo okuženih s koronavirusom, umrlo je kar enajst oseb, 118 jih je na respiratorjih. "Bolnišnice so polne," je opozoril Vučić. Pridal je, da bo o ukrepih odločal strokovni epidemiološki štab, ki mu je res predlagal policijsko uro: "Toda, vidite, kot predsednik ne odločam o vsem v Srbiji, kot trdijo kritiki. S policijsko uro in prepovedjo gibanja, menim, bi najhitreje omejili okužbo, ki se alarmantno širi. Stroka meni drugače kot jaz. Sprejela bo ostre ukrepe, a policijske ure ne bo med njimi." Ne glede na to Vučićevo popuščanje so po družabnih omrežjih spet zaokrožili pozivi k večernemu prihodu na nadaljevanje demonstracij. Protestniki, bilo jih je na stotine, so se zbrali pred Filozofsko fakulteto in krenili po ulicah.
Prav Vučićeva torkova napoved uvedbe policijske ure od petka do nedelje ter prepovedi javnega zbiranja več kot petih ljudi naj bi najbolj razbesnela Beograjčane. Oblastem očitajo, da so pred parlamentarnimi volitvami namerno prikrivale dejansko stanje, zdaj pa za vnovičen izbruh epidemije okrivile nedisciplino ljudi. Premierka Ana Brnabić je že v torek zvečer ostro obsodila vandalizem opozicijskih politikov, ki da stojijo za vdorom v skupščino, medtem ko se Srbija in njen zdravstveni sistem soočata z najtežjo situacijo od začetka epidemije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta