Z dogodkoma so na Studencih obeležili spominski dan Srečka Kosovela

JHK
03.04.2024 14:00

Recitacijska skupina sekcije Vedrina pri KD Studenci – Maribor je z dvema dogodkoma obeležila 120. obletnico rojstva pesnika Srečka Kosovela

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izvajanje recitala v prostorihh Toti DCA na Studencih.
Gorazd Krajnc

V Sežani se je 18. marca 1904 rodil pesnik Srečko Kosovel kot peti otrok v družini Antona in Katarine Kosovel. Ko mu je bilo komaj štiri leta, se je s starši in sorojenci preselil v Tomaj. Tam so sprva živeli v šoli, ker je bil oče učitelj, nato so si zgradili družinsko hišo, kjer je danes znana Kosovelova domačija. Srečko je več kot pol svojega kratkega življenja preživel v Ljubljani. Bil je genialen pesnik, ki je pisal impresionistične, ekspresionistične in konstruktivistične pesmi. Toda komaj 22 let star je umrl, pokopan je v Tomaju.

Osemnajstega marca je torej bila 120. obletnica njegovega rojstva. To je recitacijska skupina sekcije Vedrina pri KD Studenci – Maribor počastila tako, da so dopoldne z recitalom Srečko Kosovel, ki ga je pripravila Jana Hartman Krajnc, razveselili oskrbovance Doma Danice Vogrinec, Delovna enota Pobrežje 3, popoldne pa Studenčane v novih prostorih društva Toti DCA na Studencih.

Vseh devet recitatorjev v Domu Danice Vogrinec na Pobrežju
Nada Holc

Recitatorji Vesna Dolenc, Jana Hartman Krajnc, Vincenc Holc, Zdenka Kodrič, Stanislava Ogrizek, Peter V. Plavčak, Ivana Rečnik, Ksenija Šešerko in Danica Zlatar so pripovedovali o življenju Srečka Kosovela in recitirali njegove najznačilnejše pesmi. V Domu Danice Vogrinec je slikarka in likovna pedagoginja Jelka Leskovar ob tej priložnosti podarila oskrbovancem svojo avtorsko sliko njihove vzornice Danice, po kateri ima dom ime. Sprejel jo je direktor doma Marko Slavič. Na Studencih pa se je nekaj članov likovna sekcije Zarja KD društva Studenci – Maribor pridružilo recitalu z razstavo slik o Srečku Kosovelu. Recitatorje in občinstvo sta pozdravila predsednik društva Toti DCA Marjan Holc in predsednica KD Studenci – Maribor Rozika Ogorevc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta