(FOTO) Sproščeno srečanje z umetnostjo. Maribor Art Walk 2024 uspel

Branka Bezjak Branka Bezjak
26.09.2024 12:30

V več kot 20 razstavišč po mestu je petkov dogodek privabil veliko obiskovalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med 16. in 22. uro se je bilo mogoče med prizorišč sprehoditi tudi na vodenem ogledu. 
Boštjan Lah

Po lanski zelo dobro sprejeti prvi izvedbi dogodka Maribor Art Walk so minuli petek Umetnostna galerija Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, studio Trampolin, galerija Tkalka in Studio Habitat znova povezali zasebna, nevladna in javna prizorišča v mestu. Med 16. in 22. uro so bila odprta vrata več kot dvajsetih prostorov sodobne umetnosti v mestu.

Uradno odprtje je bilo ob 16. uri v galeriji M-Art v Poštni ulici. Zbrane je nagovoril župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič. Posebej za Art Walk so pripravili slikarsko razstavo mariborske akademske slikarke Polone Petek z naslovom Skozi obdobja. Prikazuje namreč zadnjih petnajst let ustvarjalnosti avtorice. Na ogled bo še do 5. oktobra. Vodja galerije Matej Može je bil s petkovim obiskom zelo zadovoljen. "Pozitivno smo bili presenečeni, da je veliko mlade publike. Že v vrtcu, osnovnih šolah je namreč treba mlade izobraževati, jim približati galerije in umetnost, da vzpostavijo do tega odnos. Dogodek je bil očitno tudi dobro spromoviran, da je na sploh prišlo veliko ljudi, precej več kot lani. V Ljubljani pripravljajo Art Week, v Mariboru je to strnjeno v en dan, kar menim, da je dovolj, saj si ljudje ta dan vzamejo čas in si ogledajo, kar jih zanima. Ne nazadnje bodo razstave na ogled še nekaj časa," je še dodal Može.

Razstavo so odprli v galeriji M-Art na Poštni ulici, kjer razstavlja Polona Petek (v sredini). Na posnetku ob njej že župan Maribora Saša Arsenovič in direktorica Umetnostne galerije Maribor Simona Vidmar Čelik 
Boštjan Lah

Med prizorišči, ki ponujajo na ogled zelo raznolike umetniške stvaritve, se je bilo mogoče podati tudi vodeno. Eno vodenje je bilo med prizorišči Art Walka, drugo med prizorišči Festivala fotografije Maribor in drugih razstav sodobne fotografije. V butiku Miricota na Tyrševi ulici so na ogled postavili avdio-vizualno instalacijo Toni Soprano Meneglejte, v Galeriji Hest na Židovski ulici prodajno razstavo del slovenskih impresionistov, v E2RD na Gosposki ulici instalacijo Bojane Kovačič Zemljič. V galeriji Tkalka v Tkalskem prehodu je še na ogled performativna instalacija Lučke Centa Arte - Fakt. V Studiu Habitat na Trubarjevi ulici so odprli razstavo fotografij in predstavitev fotografske mape z deli slovenskih fotografov od leta 1970 do danes ob 20. obletnici Galerije Photon, razstavo slik in keramike Manje Fürst ter razstavo Refleaf.

V galeriji Hest so na ogled dela slovenskih impresionistov
Boštjan Lah
Predstavljali so se tudi umetniki, ki ustvarjajo v ateljejih na Partizanski ulici
Boštjan Lah

Med razstavami, ki so jih odprli ta dan, je tudi prodajna razstava Slovenski impresionisti, ki bo v Galeriji Hest na ogled še teden dni. Lastnik galerije Emil Šarkanj je povedal, da so polovico del že imeli, ostalo so pridobili za ta namen. Za velik uspeh šteje, da so pridobili dela Ivana Groharja, ki so zelo redka: "Na sto Jakopičevih del se najde en Grohar." Nekaj so jih prodali že prvi dan, računa, da jih bodo še nekaj. Sicer več prodajo v Ljubljani, kjer imajo galerijo 30 let, v Mariboru jo imajo 35 let. "Ljubljana je večja, gotovo je zato tam več potencialnih ljubiteljev umetnosti. Mislim tudi, da ni vse samo v denarju, gre tudi za odnos do umetnosti," dodaja. Tudi pri njih je bil obisk ta dan zelo dober.

Boštjan Lah

"Zelo dobrodošli so takšni dogodki, da ljudje pridejo brez zadržkov in lahko vidijo različne stvari. V Ljubljani sem že večkrat omenil, da bile galerije prazne, če bi izdali dekret, da mora vsak vsaj enkrat na leto vstopiti vanje. Občutek imam namreč, da je ljudi strah vstopiti v galerijo, ker menijo, da bodo morali kaj kupiti. Toda mi smo tudi galerija, pripravljamo razne dogodke, ni nujno, da kaj kupiš. Gotovo pa bo nekdo, ki bo večkrat prišel, kdaj tudi kaj kupil, o tem govoril drugim ..." še razlaga Šarkanj. Tudi pri njih, kakor tudi v drugih galerijah, se najdejo dela skorajda za vsak žep. V razponu od 100 do več tisoč evrov, je še dodal Šarkanj.

Sodni stolp
Boštjan Lah

Svojo ponudbo oziroma delo so ta dan predstavljali, vabili z odprtimi vrati denimo tudi umetniški ateljeji na Partizanski cesti, pa Trgovina z umetninami Primož Premzl, razstavišče Vetrinjski, galerije v Židovski četrti ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta