(PREGLED) Vse, kar morate vedeti pred el clasicom: V igri precej več kot le tri točke

Nik Brumen
26.10.2024 07:35

Nocoj bo na sporedu prvi obračun med Realom in Barcelono v tej sezoni. Obe moštvi se v derbi, ki bo odločal tudi o rekordih, podajata z izjemno dobro popotnico z evropskih tekem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Lewandowski je zaenkrat z naskokom najboljši strelec v ligi.
Reuters

Dvoboj med madridskim Realom in Barcelono v Španiji velja za tekmo vseh tekem, ki se lahko pohvali z več kot stoletno zgodovino. Toda tokrat bi se v anale španske la lige lahko vpisali Madridčani, ki bodo proti večnim rivalom na domačem Santiagu Bernabeuu lovili rekord, ki si ga lastijo prav Katalonci. Obe zasedbi sta pred tem z odliko opravili svoje delo v evropskih tekmovanjih. Real je v ponovitvi zadnjega finala lige prvakov pripravil že večkrat viden popoln preobrat, medtem ko se je Barcelona dan kasneje münchenskemu Bayernu vsaj nekoliko oddolžila za visok poraz iz leta 2020.

Vrhunska forma na obeh straneh

Zadetkov se nogometni privrženci vsekakor lahko nadejajo, saj so oboji v vseh krogih prvenstva merili v polno, toda, kdo izmed nogometašev bi lahko delal razliko? Pri Barceloni je to nedvomno Robert Lewandowski, ki je tudi prvi strelec tekmovanja in trenutno v povprečju dosega 1,2 zadetka na tekmo, ob tem pa v mrežo tekmeca pospravi vsak tretji strel. Poljaku bosta v napadu pomoč nudila še Raphinha in čudežni deček Lamine Yamal, ki prav tako v domačem prvenstvu na tekmo v povprečju vpišeta vsaj eno statistično prvino.

Na drugi strani ima Real svoje adute v praktično vseh vrstah. Največja nevarnost preti s strani prvega favorita za osvojitev zlate žoge Viniciusa Juniorja in Kyliana Mbappeja, a Madridčani imajo trenutno v svoji ekipi zvezdnikov, ki bi lahko prevesili jeziček na tehtnici, na pretek.

Ancelotti po tekmi z Borussio ostal brez dveh zvezdnikov

Če je blaugrana v zadnjem tednu v svoji postavi pozdravila več povratnikov po poškodbi, pa bi to težko dejali za nasprotni tabor. Los blancosi namreč ob že odsotnih nogometaših tokrat ne bodo morali računati še na Brazilca Rodryga in prvega vratarja Thibauta Courtoisa, ki sta poškodbi staknila na tekmi lige prvakov. Na drugi strani bo Hansi Flick lahko na seznam uvrstil tudi Gavija in Danija Olma. Prvi se je vrnil že v prejšnjem krogu prvenstva, medtem ko je slednji ponovno v pogonu od tekme z Bayernom. 

Real je moral brez svojega prvega čuvaj mreže odigrati tudi večino prejšnje sezone.
Reuters

Branjenje rekorda sanjske generacije

Če je govora o triu Messi, Suarez in Neymar, potem je govora o eni najboljših navez v zgodovini nogometa. Prav ta trojica je namreč s soigralci leta 2018 postavila rekord po številu tekem brez poraza v španskem prvenstvu, ko se je ustavila pri številki 43. V primeru, da obračuna ne izgubijo, se bodo z omenjenim dosežkom izenačili nogometaši Reala, ki bi hkrati imeli tudi izjemno priložnost, da ta mejnik še izboljšajo.

Argentinca, Brazilca in Urugvajca se je v obdobju, ki so ga skupaj preživeli v katalonski prestolnici, prijel nadimek MSN.
Reuters

Kaj pa pravi bližnja preteklost?

Četi Carla Ancelottija v prid govori tudi nedavna zgodovina, saj so 15-kratni zmagovalci lige prvakov dobili zadnja dva domača ligaška el clasica. Barca je nazadnje slast zmage nad Realom na uradnih tekmah okusila že pred več kot letom in pol, ko je za zmago zadela šele v izdihljajih obračuna, za nameček pa Real poraza na svojem stadionu ne pozna že več kot 500 dni.

Santiago Bernabeu je po prenovi postal prava trdnjava belega baleta.
Reuters

Je remi sploh med možnostmi? Seveda, toda ti dve moštvi sta se brez zmagovalca nazadnje razšli pred skoraj petimi leti oziroma sta od takrat odigrali še 17 medsebojnih tekem.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta