Možna športna tekmovanja na najvišji ravni brez gledalcev, nogometni drugoligaši želijo nadaljevati prvenstvo

STA, M.D.
21.10.2020 10:05

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj na najvišji ravni, v individualnih športnih panogah pa velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev brez gledalcev, je z odlokom določila vlada na dopisni seji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tekmovanja na najvišji ravni, kot je prva slovenska nogometna liga, se lahko nadaljujejo, a brez gledalcev.  
Tadej Regent

Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnost po razglasitvi epidemije sicer določa, da športno gibalna dejavnost in vadba nista dovoljena. Ne glede na to pa je vadba dovoljena športnikom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnemu za šport.

Prav tako je športna gibalna dejavnost dovoljena, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, pri individualnih športih ter pri športih z največ šestimi udeleženci, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje po seji vlade.

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj v najvišje ravni nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja v hokeju na ledu, košarki, nogometu, odbojki in rokometu.

Prav tako je dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev, kot so svetovno in evropsko prvenstvo ter kvalifikacijske tekme državne reprezentance za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu. Športnikom, ki se udeležujejo teh tekmovanj, je dovoljena tudi športna vadba.

V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev, svetovno in evropsko prvenstvo ter svetovni pokal. Za športnike in strokovne delavce v športu se pri opravljanju športnih dejavnosti ne uporabljajo odloki, ki določajo omejitve zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa. Morajo pa upoštevati navodila ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom virus sars-cov-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva za zdravje.

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena, organizator tekmovanja pa mora zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja. Za nadzor nad izvedbo športnih tekmovanj mora Olimpijski komite Slovenije oziroma pristojna nacionalna panožna športna zveza imenovati odgovorne osebe in njihove kontaktne podatke posredovati ministrstvu, pristojnemu za šport.

Za izvajanje tekmovanj in športne vadbe, ki so dovoljeni z odlokom, se lahko uporabljajo športni objekti in površine za šport v naravi iz 67. člena zakona o športu. To so javni športni objekti in površine za šport v naravi, ki so v lasti države ali lokalnih skupnosti, ter tisti iz razvida javnih športnih objektov in površin za šport v naravi. Fitnes centri motajo biti v rdečih regijah zaprti, v oranžnih pa velja pravilo ene osebe na 20 kvadratnih metrih.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu. Strokovno utemeljenost ukrepov bo vlada ugotavljala vsakih 14 dni. Ob upoštevanju strokovnih razlogov se bo takrat odločala, če se bodo ti ukrepi še naprej uporabljali, ali pa jih bo spremenila oziroma odpravila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta