(INTERVJU) Andrej Hauptman: "Tadej in Primož sta šampiona, oba bi morali dvigniti v nebo in ju nositi po rokah"

Uroš Gramc Uroš Gramc
22.09.2020 07:01

Športni direktor prvega slovenskega zmagovalca največje dirke na svetu, Tadeja Pogačarja, želi enak tretma tudi za drugouvrščenega, Primoža Rogliča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Elizejskih poljanah je dobil vsak v karavani svojo nagrado, Hauptman obisk žene.
Sašo Bizjak

Je športni direktor pri moštvu UAE Emirates in je bil med tistimi, ki so vodili mladega slovenskega šampiona do velike zmage in ga ustoličili za kolesarskega kralja. A Andrej Hauptman pravi, da bi se lahko zasukalo tudi drugače, da bi Tadeja Pogačarja Primož Roglič na kakšen drug dan v tednu tudi premagal. In zato je presrečen in ponosen, da ima Slovenija asa, ki krojita svetovno špico. "Nikoli v zgodovini nismo imeli nobenega na odru za zmagovalce na Touru, zdaj pa imamo dva. Oba bi morali dvigniti v nebo in ju nositi po rokah, oba sta šampiona, to je zgodovinski dosežek," je bil navdušen 45-letni Domžalčan, ki je bil po treh tednih velikih psihičnih in fizičnih naporov tudi sam zelo izčrpan.

Si pa ni pustil vzeti zabave na Elizejskih poljanah, kot si je ni nihče v njegovi ekipi. "Zabava je bila, ampak pred nami je svetovno prvenstvo in še kar nekaj sezone," je dejal tudi selektor slovenske reprezentance, ki bo naše fante ob koncu tedna odpeljal na svetovno prvenstvo v Imoli. "Toda Tour de France je samo eden in vsi kolesarji, ki pridejo v Pariz, si oddahnejo in za vsakega, četudi je le končal dirko, je to velik uspeh, zadoščenje," je povedal naš nekdanji profesionalec, ki je Slovenijo postavil na svetovni kolesarski zemljevid z bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu leta 2001, na francoski pentlji pa je startal trikrat, a ni nikoli prevozil vseh 21 etap. Toda to niti ni pomembno, nabral si je dovolj izkušenj, da lahko naslednjim rodovom pomaga dosegati najvišje cilje.

Sašo Bizjak

Zelo nepričakovano je prišlo do dramatičnega zaključka 107. Toura s Slovencema v glavnih vlogah. Kdaj ste vi začeli verjeti, da je Pogačar sposoben zmagati?
"Na največjih dirkah, na Touru, Giru, Vuelti, je zmeraj treba počakati do zadnjega dne. In to sem vedno govoril, počakajmo, da pridemo v Pariz. Vsak lahko ima slab dan, v treh tednih se lahko marsikaj zgodi. In se tudi je. Seveda je presenečenje, ker sta bila oba, Primož in Tadej, zelo dobra. Tako se je pač obrnilo. Mogoče bi se pa drug teden drugače. Vesel sem, da se spoštujeta in da sta prijatelja."
Je uspeh tudi za vas prišel nepričakovano ali ste kot ekipa že pripravljeni na tako velike uspehe?
"Smo se že okrepili in okrepitve še pridejo, o imenih pa kasneje. Čisto nepripravljeni nismo bili, če so bili vsi štunfi v rumenem, vsi dresi, tudi kolo. Nekdo je očitno računal, da se to lahko zgodi. Emirati so zelo ponosni, če pogledaš fotko, ki kroži po instagramu (najvišja stavba na svetu, Burdž Kalifa, je odeta v barve kolesarske ekipe, na njej je tudi Pogačarjeva podoba, op. p.). Nikoli pa niso skrivali, da hočejo postati najboljša ekipa na svetu. V naslednjem tednu, ko se bodo točke podelile, bo to tudi uradno in prvi kolesar na svetu bo Tadej."


Torej njegov colnago ni bil pobarvan čez noč ...
"Ne, je pa res, da je najprej prišel bel, nato pa je moral še rumen (smeh)."
Zdelo se je, da ste izkoristili, vzeli darilo ob edinem šibkem trenutku Rogliča. Jumbo Visma je kontrolirala dirko, diktirala tempo, zdeli so se nezlomljivi, odlično so funkcionirali.
"Jumbo je vrhunska ekipa, ampak tako pač je v kolesarstvu. Vse je zdaj idealno in rezultat je tak, kot je. Kronometer se je odvil po naših željah, smo imeli pa smolo drugje. Pogačar je dobil minuto in 15, ker je imel defekt, bil je oviran, ko je padel Mikel Landa, in je ostal v ozadju. Vse to je bil splet okoliščin, odločila pa je ura resnice."
Pogačar je bil dvakrat državni prvak v kronometru, nismo pa bili od njega vajeni nekih ekstra predstav v tej disciplini na najvišjem nivoju. Zdaj so njegove delnice precej poskočile. Od kod takšna superiorna predstava?
"Treba je vedeti, da je bila ta vožnja specifična, kronometer na državnem prvenstvu je bil drugačen. Po treh tednih ne gre samo za to, kdo je kronometrist. Eni so malo bolj utrujeni, eni pridejo malo prej v formo. Zadnji teden ni pravi pokazatelj, kdo je pravi kronometrist. Je pa res, da je Tadej že dvakrat postal državni prvak in da je dober v tej disciplini. Primož pa v zadnjih letih skorajda ni izgubil kronometra. Imamo dva šampiona in se lahko le veselimo, da ju imamo."
Pogačar je zmagal na Touru ob svojem premiernem nastopu, kot pred njim le trije - s petimi zmagami - rekorderji, Merckx, Hinault in Anquetil, torej ima šampionske nastavke. Na kakšen način ga boste vodili in po potrebi zaščitili, da bo izkoristil vse potenciale?
"Težko je narediti to, kar počneta Primož in Tadej. Težko je priti na ta nivo, kot pridejo tudi drugi slovenski profesionalci, Mohorič, Mezgec ... To je treba zdaj potrjevati in bo res težje, ker te vsi gledajo, vsi od tebe pričakujejo veliko. Nikogar ne moreš več presenetiti. Naša naloga je pomagati na tej poti, veliko je odvisno od ekipe. Naredili bomo vse, da bo Tadej še blestel, pazili bomo na vse podrobnosti."

Sašo Bizjak


Kako pa največji slovenski uspeh pograbiti, da se dvigne naše kolesarstvo? Profesionalcev sicer imamo največ doslej, klubi, med njimi tudi vaš ljubljanski, Adria, Perutnina in drugi, pa so že bili na višjem nivoju.
"Imamo ogromno hudih, zelo dobrih profesionalcev, ki že kar nekaj let krojijo svetovni vrh. Klubi delajo odlično, zveza dela odlično, mogoče pa je zdaj res čas, da sponzorji opazijo, da to ni kar tako. In če bo več sponzorjev, bodo klubi lahko še boljše delali, več bo mladih. Najbolj pomembno je, da delamo na njih, ker za njih najprej zmanjka denarja in se stroški preložijo na starše. Če bomo za to poskrbeli, sem prepričan, da bo kolesarstvo ostalo na takšnem nivoju, kot je zdaj."
Vrhunci sezone si kar sledijo, že ta teden kot selektor reprezentanco peljete na svetovno prvenstvo. Izkušnje pravijo, da najboljši na Vuelti, ki jo je letos v njenem terminu nadomestil Tour, v boju za mavričasto majico nikoli niso blesteli. Kaj lahko pričakujemo?
"Kolesarji za svetovno prvenstvo so po navadi z Vuelto opravili tako, da so vozili le deset ali 14 dni ter odpeljali na polno kakšno etapo, potem pa glede na pripravljenost odstopili in se še sami pripravili za konec. Ampak dirka po Franciji je največja na svetu in moraš zagrabiti vsako priložnost, kar sta Primož in Tadej tudi storila. Toda sem pozitivno nastrojen, ekipa je motivirana. Zdaj bo treba samo fante spočiti in potem v nedeljo narediti, kar se da. So pa enodnevne klasike povsem nekaj drugega kot tritedenska dirka, tega pa se je tudi treba zavedati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta