zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Zavarovalna skupina Sava: Več premij in manj dobička

Darja Kocbek Darja Kocbek
03.03.2023 04:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Zavarovalna skupina Sava je po nerevidiranih rezultatih v preteklem letu pobrala za 6,1 odstotka več kosmatih premij kot leto prej. Ta rast je predvsem posledica povečanja števila zavarovanj na novo registriranih avtomobilov, pa tudi inflacije, zaradi katere so lani za avtomobilska in premoženjska zavarovanja dvignili premije za enajst odstotkov. Letos premij še niso podražili, a tega ne izključujejo. Čistega dobička so lani ustvarili 68,2 milijona evrov, kar je 10,4 odstotka manj kot v letu 2021, a za 13,7 odstotka višji od načrtov.

Predsednik uprave Marko Jazbec je na konferenci za novinarje pojasnil, da je ta padec posledica povečanja izplačil škod zaradi inflacije, več škod so izplačali zaradi ujm in večje je bilo tudi izplačilo zavarovalnin zaradi škod na avtomobilih, saj se je cestni promet vrnil že skoraj na raven pred epidemijo. Glavnino padca vrednosti naložb so pokrili s popravki kapitala, delno je zaradi teh popravkov slabši tudi lanski poslovni uspeh. Vrednost kapitala je v letu 2022 padla za 92 milijonov evrov na 412 milijonov evrov, knjigovodska vrednost delnice je posledično konec leta 2021 znašala 32,53 evra, konec preteklega leta pa 26,58 evra. Poslovnih prihodkov je Zavarovalna skupina Sava v letu 2022 zbrala 753,6 milijona evrov, kar je 20,9 milijona evrov več kot v letu 2021. "Pri donosnosti lastniškega kapitala, s čimer se tudi merimo z zavarovalniškimi skupinami po Evropi, smo znova dosegli zelo dober rezultat," je izpostavil Jazbec. Donosnost naložb, v katere nalagajo sredstva zavarovancev, je bila z 1,3 odstotka nižja kot v letu prej (1,8 odstotka) in nekoliko nižja tudi od načrtov. Glede na konservativno naložbeno politiko, saj v portfelju skupine prevladujejo državne obveznice (51,6 odstotka), obveznice finančnih institucij in podjetniške obveznice, so s tem rezultatom po Jazbečevih besedah ob upoštevanju razmer na finančnih trgih lahko zadovoljni. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?