Žaljiv in ponižujoč odnos vladne pogajalske skupine: Poklicnim gasilcem je prekipelo, zato začenjajo dvodnevno stavko

Urška Mlinarič
29.06.2021 13:35
Razlog za stavko so neuspešna pogajanja in žaljiv ter ponižujoč odnos vladne pogajalske skupine. V tem času bodo opravljali vse naloge, s katerimi varujejo življenja in premoženje ljudi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako so poklicni gasilci leta 2017 zaradi nezadovoljstva s svojim položajem na protestnem shodu podkurili vladi Mira Cerarja. 
Andrej Petelinšek

Poklicni gasilci, ki delujejo v trinajstih gasilskih enotah, bodo jutri zjutraj ob sedmih začeli z opozorilno stavko, ki bo trajala do petka zjutraj. Razlog za to sicer drastično potezo so "popolnoma neuspešna pogajanja", ki so se po skoraj enoletnih sindikalnih pozivih predstavnikom ministrstva za obrambo za pogajalsko mizo začeli konec maja. "Kljub temu, da smo stavko napovedali že takrat, se v tem času nismo uspeli dogovoriti skoraj o ničemer. Celo več, vlada je storila korak nazaj in ruši dogovor, ki ga je sindikalna stran uskladila s prejšnjo vlado v letu 2019, kar kaže na njeno veliko aroganco," je stavko utemeljil generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije (SPG) David Švarc. Predsednik SPG Anton Drenik pa je dodal, da stavka ni uperjena zoper ljudi, temveč zoper ministrstvo za obrambo in vlado. V času stavke bo delo poklicnih gasilcev potekalo tako, kot poteka ob nedeljah, kar pomeni, da ne bodo opravljali vseh nenujnih del, se bodo pa seveda odzvali na klice na pomoč, kar pomeni, da bodo tudi v tem času poskrbljeno za varovanje življenj in premoženja ljudi.

Cilj gasilcev je sklenitev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva, znotraj njega pa ureditev položajnega dodatka. Prav tako želijo omejiti število ur, ki jih gasilci opravijo v stalni pripravljenosti. Zdaj se namreč dogaja, da zaradi kadrovskega primanjkljaja gasilci ob redni delovni obvezi v stalni pripravljenosti na domu preživijo tudi do 100 ur, sami pa bi to želeli omejiti na 48 ur. Gasilci, ki se zaradi benficirane delovne dobe poklicno upokojijo s 34. oziroma 35. leti delovne dobe, pa si morajo do dosežene starostne upokojitve sami plačevati prispevek za pokojninsko zavarovanje. Ta strošek bi sindikat želel prenesti na delodajalce. A so vse te predloge na vladni strani, pogajalsko skupino vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Janez Žakelj, zavrnili. Celo več, vladna pogajalska skupina je iz njihovega predloga normativnega dela kolektivne pogodbe črtala več kot polovico od 60. členov.

V sindikatu napovedujejo tudi možnost protestnih shodov, če jim vlada tudi po stavki ne bo prisluhnila. Na odziv z ministrstva za obrambo še čakamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta