Policijska sindikalna zarota tik pred epilogom

Damijana Žišt
08.06.2021 19:00
Sodišče v nadaljevanju sojenja petim nekdanjim funkcionarjem Sindikata policistov Slovenije prejšnji teden ni dočakalo pomembne priče. Njen prihod je napovedan za jutri.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi v tako imenovani aferi Koprivnikar na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča Foto: Robert BALEN
Robert BALEN

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi se moralo prejšnji teden z zaslišanjem priče, Roberta Mravljaka, nadaljevati sojenje nekdanjim policistom, ki so obtoženi, da so 28. novembra 2015 snovali sindikalno zaroto proti takratnemu ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju. Mravljak, ki je po trditvah obtoženih odigral ključno vlogo pri tem, da je domnevna zarota prišla na ušesa tedanjemu vodstvu policije, zaradi česar so domnevno vpleteni v dogajanje izgubili službo na policiji in se znašli v kazenskem postopku, službuje v Haagu, a ga nizozemski pravosodni organi tam niso našli. Izkazalo se je, da ga pošta na Nizozemskem ni dosegla zato, ker je Mravljak službeno do septembra na Hrvaškem. Zaradi tega ga je ljubljansko sodišče zdaj pozvalo, naj pride pričat v živo, kar naj bi se zgodilo jutri.

 

Minister ni vozil pijan

V tako imenovani zadevi Koprivnikar so se znašli nekdanji funkcionarji Sindikata policistov Slovenije (SPS), predsednik Zoran Petrovič, Vojko Marguč, Denis Kadirić, Dušan Raj in Miha Sakač, ki so bili člani zasebne facebook skupine, znotraj katere naj bi bili potekali pogovori o ustavitvi Koprivnikarja, ko se bo vračal s koncerta svoje rock skupine v Loškem pubu v Škofji Loki. Patrulja Policijske postaje Škofja Loka je Koprivnikarja res ustavila in je moral opraviti alkotest, a je ta pokazal stopnjo pod mejo dovoljenega. Koprivnikar, trdi tožilstvo, ni bil ustavljen zaradi prekrška ali drugega kaznivega dejanja, zadaj naj bi bili sindikalni interesi. Takrat so namreč policisti stavkali, kar je minister, ki je bil vladni pogajalec, večkrat javno kritiziral. Tožilka Mojca Gruden s posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva očita Sakaču in Kadiriću kaznivo dejanje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, Marguču in Petroviču pomoč pri tem kaznivem dejanju, Raju pa kaznivo dejanje sprejemanja daril za nezakonito posredovanje. Kazniva dejanja naj bi bili storili, ko so v zaprti skupini na facebooku, namenjeni članom SPS, predlagali, da v zasedo Koprivnikarju pošljejo škofjeloško patruljo. Petrovič naj bi bil s fotografijo avtomobila odločilno prispeval, da je Sakač poklical enega od policistov v patrulji, mu opisal ministrov avtomobil - šlo je za bel BMW z ljubljanskimi registrskimi tablicami - in mu naročil, naj s kolegom ustavita Koprivnikarja in opravita alkotest. Kadirić naj bi bil enako naročil kranjski patrulji. Raj pa naj bi bil Kadiriću in Sakaču obljubil, da jima bo sindikat plačal konec tedna v toplicah, če bosta posredovala, da bo patrulja ustavila ministra med vračanjem s koncerta in izvedla alkotest, policistoma, ki bosta akcijo izvedla, pa bo plačal večerjo, so očitki iz obtožnice. Obtoženi vse očitke tožilstva zanikajo.

Nekdo je obvestil vrh policije

Po trditvah obtoženih je bil Robert Mravljak ob izbruhu afere že zaposlen v službi generalnega direktorja policije. Mravljaka je Petrovič iz zaprte facebook skupine izločil že 8. oktobra 2015, torej nekaj dni potem, ko je Mravljak prekinil sodelovanje s sindikatom in odšel na Generalno policijsko upravo. Petrovič še danes meni, da je šlo za vdor v njihovo skupino in da je Mravljak o vsem, kar so se v tej skupini pogovarjali, obveščal vrh policije. Tudi o tem, da naj bi se bili dogovorili, da bodo ustavili Koprivnikarja, kar obtoženi sicer zanikajo. Obtoženi so prepričani, da je bil prav Mravljak tisti, ki je v javnost poslal anonimko o domnevni sindikalni zaroti in s tem povzročil, da je policija lahko prišla do komunikacije v zaprti facebook skupini, ki je bila po besedah obtoženih z vdorom v zaprto facebook skupino pridobljena nezakonito. Prav tako je bilo ob (računalniškem) pregledu lastnosti pisma "jeznega policista" odkrito, pravi Petrovič, da je bil avtor nekdo s kraticami MR, kar po njegovem kaže na Mravljaka (Roberta).

Sodnica Špela Koleta, ki sodi obtoženim, je prejšnji teden napovedala, da če bodo jutri na sodišče prišle vse vabljene priče, poleg Roberta Mravljaka še Boris Koprivnikar in policista, ki sta ga ustavila (sodišče mora policista in bivšega ministra soočiti, ker se njihove izjave glede postopka tiste noči razlikujejo), bo dokazni postopek sklenila. Zato je obrambi in tožilstvu sodnica naložila, naj pridejo na obravnavo pripravljeni z zaključnimi govori.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta