Zakaj Adriina dovoljenja za letenje zanimajo tudi ruske vlagatelje, povezane z izdelovalcem letal Suhoj

Gr.G., STA
17.01.2020 08:38

Vlagatelji iz Rusije bi po besedah Olega Evdokimova obdržali Adrijino blagovno znamko, zaposlili okoli 150 ljudi, med njimi 30 pilotov. Nakup Adrijinega spričevala bi jim dovoljeval, da poslujemo na katerem koli letališču v Evropi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik bo na javni dražbi prihodnji četrtek prodajal dovoljenja za opravljanje letalskih prevozov Adrie Airways, tudi njeno spričevalo. Interesentov naj bi bilo kar nekaj, v igro pa so zdaj vstopili tudi ruski vlagatelji, povezani z državnim izdelovalcem letal Suhoj. Adria Airways je v stečaju končala oktobra lani.
Predstavnik investitorjev Oleg Evdokimov je namero v četrtek potrdil tudi za TV Slovenija. "Adrijino spričevalo nam dovoljuje, da ne poslujemo le v Ljubljani, ampak na katerem koli letališču v Evropi. Naš načrt je vpeljava 200 letal Suhoj superjet na evropski trg," je povedal Evdokimov. Vlagatelji po njegovih besedah prihajajo iz Rusije in Združenih arabskih emiratov. A ker morajo biti letalske družbe v EU v večinski evropski lasti, zdaj iščejo partnerje. Za začetek bi, tako Evdokimov, vložili 10 milijonov evrov.

Suhoj Super Jet 100, kakršne je nameravala lani kupiti Adria Airways.
Profimedia
Rok Marolt, direktor Agencije za civilno letalstvo.
Robert Balen

V Sloveniji ni prave konkurence, menijo Rusi

"Slovenski trg je izjemno zanimiv. Tu ni prave konkurence. Z letalom je zdaj mogoče potovati le v deset krajev, vozovnice pa so zelo drage," je še povedal Evdokimov. Vlagatelji bi po njegovih besedah obdržali Adrijino blagovno znamko, zaposlili okoli 150 ljudi, med njimi 30 pilotov. Vse leto naj bi leteli na vsaj pet destinacij, med drugim v Milano in Barcelono, od koder ima čezoceanske polete družba Emirates, s katero se, tako Evdokimov, dogovarjajo o sodelovanju. Poleti bi število letov bistveno povečali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta