Iz posla s Suhojem izstopili mi, pravi prvi mož Adrie Airways

STA, GR.G.
05.04.2019 15:22

Adriini Piloti so se že urili na simulatorjih v Benetkah, dogovorili so se tudi že glede opreme in tehničnih specifikacij letal SSJ100.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

V pogovorih z ruskim podjetjem Sukhoi Civil Aircraft Company (SCAC) je bila poleg dolgoročnega najema 15 Suhojevih letal SSJ100 v igri tudi dokapitalizacija v višini okoli 10 milijonov evrov in vstop SCAC v lastništvo Adrie Airways, je povedal glavni izvršni direktor Adrie Holger Kowarsch, ki znova izpostavlja, da je iz posla izstopila Adria, saj ruska stran ni izpolnila svojega dela.

usi poznali vse podrobnosti

SCAC je tako po Kowarschevih navedbah poznal vse ključne podrobnosti, ko se je odločil za posel z Adrio. Kolikšen delež bi Rusi dobili, sicer še ni bilo čisto določeno, a evropska zakonodaja lastniški delež investitorjev iz tretjih držav v letalskih družbah omejuje na 49 odstotkov, je pojasnil prvi mož Adrie.
Postopki, povezani s poslom, so po njegovih besedah potekali dobro, nato pa je v začetku tega leta prišlo do nekaj preložitev. Konec februarja, potem ko sta Adria in SCAC že podpisali preliminarne pogodbe, pa ob izteku roka za plačilo po Kowarschevih besedah ruska stran ni izpolnila svojega dela posla.

Suhoj Super Jet 100, kakršne je nameravala lani kupiti Adria Airways.
Profimedia

Adria kapitalsko ustrezna

Po dokapitalizaciji ob koncu lanskega leta v višini štirih milijonov evrov, ki so jo po njegovih zagotovilih izvedli v denarju, je Adria zdaj kapitalsko ustrezna, nova dokapitalizacija pa trenutno ni potrebna. Kowarsch tako tudi ne pričakuje več zapletov z agencijo za civilno letalstvo, ki periodično preverja njihovo finančno sposobnost za opravljanje dejavnosti in jim je konec 2018 po dokapitalizaciji licenco potrdila.
Z likvidnostjo so imeli pozimi tudi letos težave, tako da so bili minuli meseci po Kowarschevih navedbah stresni, a obeti za poletno sezono, ko so v Adrii ukinili nekatere destinacije, na nekaterih pa povečali frekvenco letov in dodatno povečali ACMI operacije, gre za najem letala s posadko, so dobri, obetajo pa si dvomestno rast števila potnikov.

Na poletno sezono dobro pripravljeni

V vsakem primeru želijo prevozniku zagotoviti stabilno poslovanje, načrt pa je, da letos ob koncu leta ne bi bilo izgube. Na poletno sezono so po Kowarschevih zagotovilih dobro pripravljeni. Če ne bo tolikšnih težav s prezasedenostjo evropskega zračnega prostora kot v zadnjem času, naj tudi ne bi bilo toliko zamud in odpovedi letov. Zaradi teh so lani stroški za odškodnine dosegli milijonsko višino, je dejal prvi mož Adrie.
Na lansko izgubo so poleg tega po njegovih pojasnilih med drugim vplivali tudi višja cena goriva, težave s kadri in počasen prevzem ter uvedba letal znamke Saabovih letal tipa 2000, zaradi česar so imeli dodatne stroške s kratkoročnim najemanjem letal od drugih letalskih družb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta